KAKVA DRAMA ZA FINALE

Maestralni Slovenci se vratili iz velikog minusa protiv Danske, ali izgubili: Mnogo će se pričati o posljednjoj sudijskoj odluci

Danska će u svom trećem uzastopnom finalu igrati protiv Njemačke

S večerašnje utakmice. AP

E. Ć.

9.8.2024

Rukometaši Slovenije odigrali su fantastičnu utakmicu i pružili žestok otpor, ali su Danci izborili svoje treće uzastopno olimpijsko finale upisavši pobjedu od 31:30 (15:10).

Danci su bili veliki favoriti, ali Slovenci se nisu predavali do posljednjeg trenutka. 

Najveća prednost 

Skandinavci su silovito ušli u ovaj meč i poveli s 3:0, držeći Slovence bez gola sve do 8. minute i sedmerca koji je u pogodak pretvorio Aleks Vlah.

Uspjeli su Slovenci da se primaknu Dancima, ali onda od 22. minute do 25. Danci prave mini-seriju 3:0 i idu na +4 (11:7).

Do odmora su Danci došli do maksimalnih pet golova prednosti (15:10). Na otvaranju idu i do +6 pogotkom Rasmua Laugea.

Da se neće predati Slovenci su pokazali u 44. minuti kada su pokrenuli mini-seriju 3:0 i došli na tri gola zaostatka (23:26).

Spektakularan povratak

Hrabro su se borili, a onda zategnuli odbranu i Dance ostavili bez gola u posljednjih sedam minuta (53. - 60.). Na krilima dobre odbrane su uvezali tri gola, a pogodak Blaža Janca doveo ih je na -1 (30:31).

Mikel Hansen je dobio sedmerac na 20-ak sekundi do kraja utakmice, ali fantastični Ferlin mu je odbranio. Imala je Slovenija 15 sekundi za posljednji napad, tražila je penal, ali ga nije dobila. 

Sudije su dosudile deveterac, a utisak je da su Slovenci možda trebali dobiti i penal, ali nisu i Danska je prošla dalje. Sportnu situaciju pogledajte OVDJE.

Najefikasniji kod Danaca bio je Magnus Larsen Jakobsen (Jacobsen) sa šest golova, po pet su dodali Lukas Jorgensen i Mikel Hansen.

Hansenov oproštaj iz snova

Na drugoj strani po sedam pogodaka dali su Aleks Vlah i Dean Bombač, dok je Klemen Ferlin imao 11 odbrana.

Danska će u svom trećem uzastopnom finalu igrati protiv Njemačke koja je izbacila Španiju (25:24).

Skandinavski tim će juriti zlato koje mu je izmaklo u Tokiju. Ujedno će to biti prilika da se Mikel Hansen, prva zvijezda Danske, oprosti od rukometa na najbolji način - sa olimpijskim zlatom.

S druge strane, Slovenci će u historijskom pohodu na prvu olimpijsku medalju igrati protiv Španije za 3. mjesto.

Meč za bronzu je na rasporedu u nedjelju od 11:00, a veliko finale igra se istog dana u 13:30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.