SPORT

Olimpijska prvakinja Semenja želi postati predsjednica IAAF-a

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) je 11. jula prošle godine presudio da su joj švicarski sudovi povrijedili ljudska prava

Caster Semenya. AP

FENA

8.8.2024

Dvostruka olimpijska prvakinja u atletici Caster Semenya želi postati predsjednica Međunarodne atletske federacije (IAAF).

- Radim na svojoj kandidaturi za predsjednika Svjetske atletike, volim izazivati ​​ljude koji ne mare za prava sportaša - rekao je 33-godišnjakinja za njemačku televiziju ARD.

Bivša najbolja svjetska trkačica na 800 metara godinama se bori protiv pravila Međunarodne svjetske federacije o testosteronu. Južnoafrikanka bi morala uzimati lijekove za snižavanje svoje prirodno visoke razine testosterona ispod određene granice kako bi se takmičila. Pravni spor oko toga izazvao je veliku pometnju.

Semenya je rekla da svojom kandidaturom ne misli na sebe.

- Razumijem važnost sporta. Razumijem da moram staviti sportiste na prvo mjesto, zaštititi ih i pobrinuti se da svi budu tretirani jednako - naglasila je Semenya.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) je 11. jula prošle godine presudio da su joj švicarski sudovi povrijedili ljudska prava i diskriminirali je.

Južnoafrikanka se žalila ECA-i sa sjedištem u Strasbourgu nakon što je švicarski Vrhovni sud odbio njezinu žalbu na pravila Svjetske atletike prema kojima mora uzimati lijekove za snižavanje testosterona ako se želi nastaviti takmičiti.

Semenya, koja se smatra osobom s "razlikama u spolnom razvoju", ali je oduvijek bila zakonski identificirana kao žena, odbila je uzimati lijek otkako je pravila uvela upravljačka tijela međunarodne atletike 2018.

Kao rezultat toga, nije joj bilo dopušteno takmičiti se na svojoj omiljenoj disciplini - 800 metara, a pravila je proširila federacija u martu prošle godine, što znači da se nije mogla takmičiti osim ako prvo nije ispunila uvjet i uzimala lijekove za snižavanje testosterona.

Tokom svoje kandidature bivša trkačica također je rekla da je sigurna da će imati dovoljnu podršku, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Aktualnom predsjedniku, Britancu Sebastianu Coeu, treći i posljednji mandat na mjestu predsjednika Svjetske atletike ističe 2027. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.