PARIZ

Biciklom po Renesansnom francuskom dvorcu Chambord

Pokazujući svoje umijeće na BMX-u, Nishikubo je povezao sportsku izvrsnost i istraživanje bogatih historijskih znamenitosti Francuske

Red Bull Stealth Mode - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
El. T.

2.8.2024

Pariz je ovih dana u centru pažnje, zbog čega su neke poznate lokacije u Francuskoj prilično puste i mirne. To je iskoristio Tomomi Nishikubo da realizuje svoj projekt Red Bull Stealth Mode.

Nishikubo je na svom BMX-u posjetio renesansno remek-djelo, francuski dvorac Chambord iz 16. stoljeća, koji se nalazi na listi UNESCO-ove svjetske baštine u Evropi. Ovaj dvorac je poznat po svojim odbrambenim strukturama i renesansnoj eleganciji.

Pokazujući svoje umijeće na BMX-u, Nishikubo je povezao sportsku izvrsnost i istraživanje bogatih historijskih znamenitosti Francuske. Simbolika je i u tome što on ima 32 godine, a upravo toliko godina je vladao francuski kralj Francis I, koji je naložio izgradnju dvorca Chambord 1519. godine.

Centralna tvrđava, visoki tornjevi, dvostruke spiralne stepenice i izrezbarena fasada dvorca izdržali su test vremena, a sada su postali pozornica za Tomomijev najnoviji nastup.

On je svoj BMX vozio prostranim vrtovima, mirnim kanalima i veličanstvenim dvoranama savladavajući svaku prepreku koja mu se našla na putu. Ovaj nastup nije samo dokaz njegovog izuzetnog talenta, nego i upečatljiv spoj historijske elegancije i savremenosti atletizma. Dvorac je inače ispunjen turistima koji se dive njegovom arhitektonskom sjaju, ali je ovog puta prikazan u nešto drugačijem svjetlu.

Nishikuba je od malih nogu privlačio trial biciklizam, a inspiracija mu je bio legendarni Danny MacAskill. Kada je imao samo 12 godina, on je pokušavao što više učiti gledajući snimke i naporno trenirajući, a danas je dvostruki šampion Japana u trial planinskom biciklizmu te iza sebe ima izuzetno kreativne videoprojekte, koji su prikupili milione pregleda na YouTubeu. Sjajni Japanac je postao poznat po svom inovativnom pristupu biciklizmu, ali i načinu pripovijedanja.

Njegova avantura u Francuskoj definitivno zaslužuje pažnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.