PRAVI TEST

Banjalučani gostuju APOEL-u u okviru 2. kola Konferencijske lige: Može li Borac do skalpa na Kipru

Nakon remija s Panatinaikosom, aktuelni prvak BiH želi da dođe do još jednog pozitivnog rezultata u evropskom takmičenju

Borac: U dobroj formi. FK Borac

jučer

Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, banjalučki Borac nastavlja svoj put u Konferencijskoj ligi. Banjalučani večeras od 18.45 sati gostuju na Kipru, APOEL-u iz Nikozije.

Sigurno je da velikana iz Platonove očekuje težak zadatak, ali su već u prvom kolu u remiju s grčkim Panatinaikosom pokazali da će biti težak protivnik za sve rivale, ma koliko bili spremni.

Vrebanje prilike

Izabranici Mladena Žižovića u ovu utakmicu ulaze u odličnoj formi, s obzirom na to da su u proteklih pet utakmica u prvenstvu zabilježili pobjede, te da je pobjednički niz prekinut jedino već pomenutom utakmicom protiv Panatinaikosa.

Ruku na srce, na Kipru će, uprkos dobrim rezultatima u posljednje vrijeme, biti autsajderi. Ono u šta se mogu pouzdati je granitna odbrana koja ih krasi u prvenstvu ove sezone. Banjalučani su u Wwin ligi BiH primili svega tri pogotka.

Međutim, u evropskim kvalifikacijama su imali problema na početku, pa su u osam utakmica primili deset golova. Ipak, kada se uzme u obzir da su četiri primili od PAOK-a, koji je za standarde naše lige, ravan nekim ekipama koje nastupaju čak i u Ligi prvaka, onda vrlo jasno postane da su pokazivali znake života. Kada se na to doda forma i talent pojedinih ofanzivaca poput Envera Kulašina, koji je svojim igrama zaslužio i poziv u reprezentaciju BiH, onda se može zaključiti da nisu ni Banjalučani bez šansi.

Opasan rival

S druge strane, čeka ih ozbiljan protivnik. APOEL je u prošlom desetljeću čak tri puta igrao grupnu fazu Lige prvaka, dok je u sezoni 2011-12. uspio čak doći i do četvrtfinala najelitnijeg klupskog takmičenja.

Prvaci Kipra su skidali skalpove brojnim ekipama u prošlosti, što njihovi rezultati i dokazuju, ali ove sezone su uspjeli doći samo do 3. pretkola iz kojeg su ispali, da bi u plej-ofu Evropske lige ispali od latvijskog RFS-a.

Što se tiče njihovog jedinog dosadašnjeg nastupa u Konferencijskoj ligi, APOEL će na domaćem terenu probati doći do prvog trijumfa, s obzirom na to da su remizirali s irskim Šamrokom.

APOEL, iako u nešto slabijoj formi u posljednjim sedmicama, i dalje predstavlja vrlo opasnog rivala za Borac, koji, koristeći iskustvo iz proteklih godina među fudbalskom elitom, može vrlo brzo i efikasno da kazni svaku grešku i ostavi malo prostora za manevar suparnicima. Stoga, skidanje skalpa može biti znatno otežano, ali ne i nemoguće.

Borac igra u Nikoziji protiv APOEL-a s početkom od 18.45 sati

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.