PREDSJEDNIK "KRALJEVA"

Opasnosti odlaska iz Real Madrida i ključno pitanje: Je li Florentino Perez genije

Real nikada nije želio zadržati fudbalera pod svaku cijenu, koliko god on bio važan

Perez: Nije žalio za igračima. AP

E. Ć.

prije 6 sati 29 minuta

Francuski fudbaler Rafael Varan (Raphael Varane) odlučio se penzionisati zbog učestalih povreda u 31. godini. 

Varanu su povrede pravile probleme i u Real Madridu, a agonija se nastavila i u Mančester junajtedu u koji je došao 2021. godine. Nisu samo povrede spriječile Varana da pruža dobre partije, u Junajtedu je bio mnogo lošiji nego u Realu, piše madridski "AS".

I nije jedini primjer igrača koji "propadne" nakon odlaska iz Real Madrida. Na međunarodnoj sceni postoji nekoliko primjera koji jasno pokazuju da dobrovoljno napuštanje Real Madrida možda i nije dobra stvar za igrača, budući da se globalna dimenzija smanjuje, a često i kvaliteta igrača koji vas prate. 

Real nikada nije želio zadržati fudbalera pod svaku cijenu, koliko god on bio važan, a nema boljeg primjera od Kristijana Ronalda (Cristiano), najboljeg strijelca u historiji kluba nakon što je postigao 450 golova u devet sezona.

Portugalac je zatražio odlazak 2018., dosta mu je sukoba s državom finansija i prijedloga Juventusa koji je Madrid velikodušno prihvatio - otišao je ostavivši 100 miliona u gotovini. 

Kristijano Ronaldo. Platforma X

Iako je rušio rekorde, neumoljivo tresao mreže, osvajao trofeje, njegova post-realovska karijera nije bila ni približna onoj u Madridu - više nije osvajao Zlatnu loptu ni Ligu prvaka.

Isto je i s Karimom Benzemom. Prošlo ljeto je napustio Real i otišao u saudijski Al Itihad. Tamo je jedva zabio 13 golova prošle godine, pretrpio je brojne povrede i bio je u stalnom sukobu sa svojim klubom, čak i pod prijetnjom da se povremeno ne želi vratiti.

Karim Benzema. Platforma X

Još jedan igrač koji je "propao" po odlasku iz Reala je Brazilac Kazemiro (Casemiro). Bio je neizostavan faktor prvaka Evrope, a onda odlučio da je vrijeme za drugi izazov.

Mančester junajted ga je platio 70 miliona eura, ali on nije ni sjena onog igrača iz Reala. I legenda "Crvenih đavola" Vejn Runi (Wayne Rooney) ga je napao, govoreći kako je "lijen i da ne može igrati u Premijer ligi".

Kazemiro. Platforma X

Tu je i slučaj Serhija Ramosa (Sergio). Smatrao je da mu Real treba dati bolji ugovor, s čim se nije složio predsjednik "Kraljeva" Florentino Perez.

Vrijeme je pokazalo da je Perez bio u pravu. Ramos je proveo dvije godine u PSG-u, pa došao u Sevilju na sezonu, a sada je bez kluba iako je sezona uveliko u toku.

Serhio Ramos. Platforma X

Dobar primjer je i još jedan Španac, Marko Asensio (Marco) koji je napustio klub na ljeto 2023. godine.

Želio je bolju minutažu, koju u Realu nije mogao dobiti, pa je otišao u PSG gdje je vjerovao da će, nakon odlaska Nejmara (Neymar) i Lionela Mesija (Messi) biti u centru pažnje.

Međutim, uloga u PSG-u je identična onoj u Realu - uglavnom je na klupi.

Marko Asensio. Platforma X

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.