U NOVOM FORMATU

Liga prvaka počinje sljedeće sedmice: Superkompjuter izračunao ko je najveći favorit

Ukupno 36 timova će se takmičiti u jednoj jedinstvenoj, ogromnoj tabeli, gdje prvih osam ide u osminu finala, a timovi od 9. do 24. mjesta razigravaju

Svi žele "Ušati trofej". AP

N. H.

prije 4 dana

Povratak klupskog fudbala dolazi ovog vikenda, ali već početkom sljedeće sedmice stiže nam Liga prvaka, u novom, proširenom izdanju i formati.

Utorak, srijeda i četvrtak su rezervisani za ukupno 18 utakmica prvog od osam kola prve faze. I preostalih sedam kola, od kojih će se posljednje igrati u januaru naredne godine, donijet će po 18 susreta.

Ukupno 36 timova će se takmičiti u jednoj jedinstvenoj, ogromnoj tabeli, gdje prvih osam ide u osminu finala, a timovi od 9. do 24. mjesta razigravaju kroz dvomeč šesnaestine.

Englski prvak Mančester siti je najveći favorit, dok ga prati aktuelni branilac titule madridski Real.

To je računica statističke kuće OPTA, odnosno njenog superkompjutera, koji svoja predviđanja temelji na bazi različitih statističkih parametara.

Po njima, Mančester siti ima 25,3 posto šanse da osvoji Ligu šprvaka ove sezone, dok se šanse Reala procjenjuju na 18,2 posto.

Prvak Italije Inter prošle sezone je igrao sjajan fudbal, ali je u osmini finala naletio na Atletiko Madrid. Ove sezone bi mogao da ide dalje, a superkompjuter ga tretira kao trećeg favorita za osvajanje i daje mu šanse od 10,9 posto.

Slijede Arsenal (6,3 posto), Bajer Leverkuzen (5.4), Barcelona (5,2), Liverpul (4,2), Bajern Minhen (4,1), PSG (4.1)...

Prošlosezonski finalista, Borusija Dortmund ima svega 2,4 posto šansi, koliko i Lajpcig, a finalista iz 2014. i 2016, Atletiko Madrid, još manje - 2,2.

OPTA smatra da devet klubova nema apsolutno nikakve šanse da osvoje Ligu prvaka, pa čak ni promil - uz njihova imena stoji 0 posto.

Tu spadaju i dva kluba koja predstavljaju region: Crvena zvezda i zagrebački Dinamo. Uz "crveno-bijele" i "modre" tu spadaju Seltik, RB Salcburg, Šturm, Brest, Šahtar, Slovan Bratislava i Jang Bojs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.