GRUPA F

Reprezentacija s bogatom historijom dolazi napraviti još jedan značajan uspjeh: Češka – ponoviti uspjeh

Česi će se sa selekcijom Turske boriti za drugo mjesto u grupi

Reprezentacija Češke. AP

18.6.2024

Posljednja grupa koju ćemo vam predstaviti je grupa F u kojoj se nalaze Češka, Gruzija, Portugal i Turska. U ovoj grupi se nalazi izraziti favorit za prolazak, ako ne i osvajanje cijelog turnira, dvije selekcije koje će se boriti za plasman u nokaut-fazu i jedan debitant.

Predstavljanje ćemo početi od Češke koja je u protekle dvije decenije imala nekoliko značajnih uspjeha na prvenstvima Starog kontinenta i koja pod palicom Ivana Haseka planira ponoviti barem neki od njih.

Put za Euro

Česi su u kvalifikacijama završili kao drugoplasirani iza Albanije, iako su imali isti broj bodova. Odlučivao je međusobni omjer i pošto su u jednom susretu Albanci pobijedili, a u drugom remizirali, osigurali su to prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi. Česi su iza sebe više ili manje očekivano ostavili Poljsku, te selekcije Farskih Otoka i Moldavije.

Historija uspjeha

Kao Čehoslovačka su 1976. godine osvojili trofej, da bi četiri godine kasnije završili svoje učešće u polufinalu. Od raspada te države imali su dva značajna uspjeha na prvenstvima Starog kontinenta. Prvo je došlo 2004. u Portugalu, kada su izbacili Dance u četvrtfinalu, a onda ispali od Grčke, koja je kasnije postala prvak Evrope, u produžecima (1:0).

Posljednji veliki uspjeh došao je prije tri godine kada su došli do četvrtfinala, ali su im se ovaj put Danci revanširali (1:2) i osigurali svoje mjesto u polufinalu, gdje su kasnije poraženi od Engleza.

Šik: „Ubica“ pred golom. Platforma X

Imperativ prolaska

Reprezentacija Češke na Euro dolazi s visokim očekivanjima i u potrazi za ponavljanjem uspjeha s prethodnog izdanja. Predvodit će ih vrsni golgeter Patrik Šik (Patrick Shick), koji je pridonio da Bajer Leverkuzen osvoji duplu krunu u Njemačkoj. Tu je također iskusni dvojac iz Vest Hema – Vladimir Coufal i Tomaš Souček, koji će doprinijeti na oba kraja terena.

U češkoj reprezentaciji ima još nekoliko interesantnih mladih igrača poput Ladislava Krejčija iz Sparte Prag, te Adama Hložeka iz Leverkuzena.

Oni će svakako doprinijeti igri i nastupu, a izlazak iz grupe je pod moranje za ovako talentiranu selekciju, pogotovo kad se uzme u obzir da, za razliku od nekih drugih, u svojoj grupi imaju potpunog autsajdera kao što je selekcija Gruzije. Sve osim toga bilo bi veliko razočarenje za Češku.

Hasek: Lider nove generacije. Platforma X

Raspored utakmica

Češka svoj turnir započinje protiv Portugala (18. juni, Red Bull Arena), a četiri dana kasnije igraju protiv Gruzije (22. juni, Volksparkstadion). Grupu završavaju protiv Turske (26. juni, Volksparkstadion).

Kompletan sastav

Golmani: Jindrih Stanek (Jindrich, Slavia Prag), Viteslav Jaroš (Šturm Grac), Matej Kovar (Bajer Leverkuzen);

Odbrana: Vladimir Coufal (Vest Hem), Tomaš Holeš (Slavia Prag), David Zima (Slavia Prag), David Jurasek (Hofenhajm), Robin Hranac (Viktoria Plzen), Tomas Vlček (Slavia Prag), Martin Vitik (Sparta Prag);

Vezni red: Tomaš Souček (Vest Hem), Antonin Barak (Fiorentina), Mihal Sadilek (Michal, Tvente), Lukaš Provod (Slavia Prag), Vaclav Cerni (Cerny, Volfsburg), Ondrej Lingr (Fejenord), Marej Jurasek (Slavia Prag), Pavel Sulc (Viktoria Plzen), Lukaš Červ (Viktoria Plzen);

Napad: Patrik Šik (Schick, Bajer Leverkuzen), Adam Hložek (Bajer Leverkuzen), Jan Kuhta (Kuchta, Sparta Prag), Mojmir Čitil (Chytil, Slavia Prag), Tomas Hori (Chory, Viktoria Plzen).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.