STRUČNJACI

Baždarević: "Trikolori" se pribojavaju duela s našim timom

Ta njihova sumnja u trenutni kvalitet ekipe može nam ići u prilog iako svi znamo da oni imaju izuzetne pojedince, rekao je popularni Meša

Mehmed Baždarević. Arhiva

Piše: G. Šumar

1.9.2021

Naš fudbalski stručnjak Mehmed Baždarević (60) smatra da „Zmajevi“ večeras u Strazburu nisu bez šansi u kvalifikacionom duelu s aktuelnim svjetskim prvakom.



Dobri igrači

- Uvijek prije utakmice moramo misliti da možemo doći do cilja, bez obzira ko je protivnik, rekao je popularni Meša, koji je jučer u Strazburu posjetio naše reprezentativce i stručni štab.

- U prvoj utakmici protiv Francuza u Sarajevu (0:1) pokazali smo da možemo igrati s njima. Ako nešto za nas može biti pozitivno, to je da „Trikolori“ nisu u nekoj velikoj formi, a također, imaju i puno nedoumica oko sastava, načina igre... Čak mislim da se oni malo i plaše predstojeće utakmice, jer su sebi dali zadatak – nakon preranog ispadanja s Evropskog prvenstva, da naredne tri moraju pobijediti... To su neki elementi koji bi mogli ići nama u prilog.

Također, Baždarević ističe da mi imamo jako dobre igrače.

- Tu je nekolicina mladih, perspektivnih igrača koji s ovim iskusnim mogu napraviti iznenađenje u Strazburu. Zašto ovo ne bi bio moment za preokret? Zašto ne, prije početka utakmice šanse uvijek postoje. Znamo svi poredati stvari na svoje mjesto, te nakon toga konstatirati da su Francuzi veliki favoriti, ali mislim da se i oni malo traže nakon neuspjeha na Euru 2020. Ta njihova, tako da kažem, sumnja u trenutni kvalitet ekipe može nam ići u prilog, iako svi znamo da oni imaju izuzetne pojedince - rekao je Baždarević.

Put do iznenađenja vodi kroz čvrstu, dobro organiziranu igru.

- Naravno, mi moramo odigrati jednu vrhunsku utakmicu, tehničko-taktičku, da bi se nadali nečemu.


Mehmed Baždarević. Arhiva

Kompaktna igra

Na pitanje kako bi naš tim trebao igrati u Strazburu, Baždarević odgovara:

- Ekipa mora biti jako, jako kompaktna. U defanzivnim zadacima bit će momenata kada ćemo morati biti nisko, ali pogotovo kad igraju Mbape (Kylian Mbappe) i Marsijal (Anthony Martial) ne smijemo ostavljati prazan prostor. Ključ utakmice je kompaktna igra, naša ekipa stalno mora biti zajedno.

Ako idemo visoko, moramo biti zajedno, ako se branimo, moramo se pomjerati zajedno. Puno naših igrača mora biti u tom defanzivnom zadatku, a u ofanzivi bi bilo da im što češće zaprijetimo, kao i da ne gubimo brzo loptu. „Trikolori“ su ekipa – sa svim svojim kvalitetima, koja bi htjela da ima što veći posjed lopte. Tu bi morali biti mangupi kako bi im pokazali da znamo zadržati loptu, ali i zaprijetiti golu. No, ponavljam, naša ekipa stalno mora djelovati zajedno, a gusto pogotovo u defanzivi – zaključio je Baždarević.

Odbio Esperans

Nekadašnji selektor „Zmajeva“ bio je blizu dogovora oko preuzimanja najboljeg tuniškog kluba - Esperansa.

- Bili smo se skoro sve dogovorili, ali onda su počeli ubacivati neke stvari koje nisu ranije dogovorene. Onda sam ja rekao OK, treba mi posao, ali ne pod svaku cijenu. Jednostavno, nisam želio da ulazim u neke nove dogovore koji ranije nismo bili dogovorili. Bože moj, bit će nešto... - rekao je Baždarević

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.