ENGLESKA

Liverpul i Junajted predlažu radikalne promjene, jedna je smanjenje broja klubova u Premijer ligi

Među stavkama koje se ističu u pomenutom prijedlogu je smanjenje broja klubova sa 20 na 18, zatim ukidanje Komjuniti Šilda i Liga kupa

Premijer liga smatra da bi prijedlog mogao imati “štetne posljedice na fudbal”. Agencije

A. M.

12.10.2020

Liverpul i Mančester junajted, dva kluba s najvećim brojem titula u engleskom fudbalu, predložili su radikalne promjene u engleskom fudbalu.

"Projekat šire slike", kako je nazvan, imao bi prije svega utjecaja na to kako bi se klubovi u elitnoj i ostalim ligama finansirali, ali čini se da će naići na veliki broj protivnika, prenosi Nova.rs.

Premijer liga smatra da bi prijedlog mogao imati “štetne posljedice na fudbal”.

Među stavkama koje se ističu u pomenutom prijedlogu je smanjenje broja klubova sa 20 na 18, zatim ukidanje Komjuniti Šilda i Liga kupa.

To bi smanilo broj utakmica i rasteretilo igrače koji su u obavezi da tokom sezone igraju prevelik broj utakmica, čime povećavaju mogućnost povrede.

Prijedlog ima podršku predsjednika Engleske fudbalske lige (EFL) Rika Perija (Rick Parry), nekadašnjeg izvršnog direktora Liverpula, ali očigledno ne i čelnika Premijer lige, koji su razočarani i smatraju da je prijedlog Liverpula i Junajteda koncentrisan na njihove uske interese. 

Ono što čini prijedlog teško prihvatljivim je što predlagači traže specijalan status za devet klubova koji su najduže u Premijer ligi, “veliku šestorku” koje uz Liverpul i Junajted čine i Mančester siti, Totenhem, Arsenal, Čelzi, Everton, Vest hem i Sautempton.

Prilikom svakog odlučivanja, šest od devet klubova moralo bi glasati “za” da bi se bilo šta promijenilo.

Pitanje je koliko bi to bilo dobro za Everton, Vest hem i Sautempton, koji nemaju istu moć kao klubovi “velike šestorke”.

Trenutno glasa svih 20 klubova, a za promjenu je potrebno 14 glasova.

Pored toga, prijedlog je i da 16-plasirani tim na kraju sezone u ligi od 18 klubova ide u plej-of Čempionšipa, umjesto ekipe koja je šesta u tom rangu.

Ostali prijedlozi tiču se strukture finansiranja i traži se kompenzacija EFL, dakle klubovima Čempionšipa, Lige 1 i Lige 2, od 350 miliona funti, kako bi im se pomoglo u periodu koronavirusa.

Traži se i da Premijer liga isplaćuje četvrtinu zarade na godišnjem nivou Engleskoj fudbalskoj ligi.

Iza prijedloga stoji “Fenway Sports Group”, vlasnici Liverpula. Jasno je da bi to svu moć koncentrisalo u ruke grupe zaštićenih klubova i teško je vidjeti na koji način bi to u sportskom smislu pomoglo ostalim klubovima.

- Ovo je vjerovatno najveća ideja još od formiranja Premijer lige. Što se tiče izjednačavanja uloga za sve i obezbjeđivanja finansijske strukture u piramidi, za nas je ovo veoma privlačna ponuda - rekao je predsednik EFL Rik Peri.

Kako god bilo, trenutna informacija je da je većina klubova u Premijer ligi, onih koji ne stoje iza prijedloga, protiv svega, naročito toga da se smanji broj klubova na 18.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.