NOGOMET

Baždarević uoči odlučujućih duela protiv Belgije i Estonije: Došao je trenutak da konačno dobijemo i jednu veliku ekipu

Baždarević: Odredio snage za završni napad za plasman na SP

Piše: A. MIZDRAK

29.9.2017

Mehmed Baždarević je odredio snage za završni napad za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju! Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine objavio je spisak od 26 igrača na koje računa za finalne mečeve kvalifikacija za Mundijal protiv Belgije 7. oktobra na Grbavici i Estonije 10. oktobra u Talinu.

Nekoliko povratnika

Kao što se i očekivalo, selektor Baždarević se uglavnom oslonio na provjerene snage koje su iznijele najveći teret u dosadašnjem dijelu kvalifikacija, ali se na spisku našlo i nekoliko povratnika. Jedan od njih je i Sejad Salihović, nogometaš njemačkog bundesligaša Hamburga, koji se nakon dvije godine vratio u reprezentaciju.

- Svi smo vidjeli da se Salihović vratio u Njemačku i da dobro igra. Treba nam jedan iskusan igrač koji je doživio puno ovakvih utakmica i mislimo da njegovo prisustvo kao čovjeka i nogometaša može pomoći u pripremanju ovako dvije važne i teške utakmice – rekao je Meša.

Bez obzira što je pred "Zmajevima" veoma težak zadatak, savladati Belgiju, jednu od trenutno najboljih reprezentacija svijeta, Baždarević je optimista i vjeruje da se mogu osvojiti tri boda. 

- Svi znamo o kakvom se protivniku radi i koliko će biti teško. Vjerujemo da možemo ostvariti pobjedu, a svi znamo šta treba za to učiniti. Grbavica i povratak reprezentacije u Sarajevo puno znači. Očekujemo podršku, a na nama je da odigramo utakmicu kakvu dugo nismo odigrali. No, nadam se da zajedno s publikom možemo doći do trijumfa – samouvjereno je rekao Meša.

O selekciji Belgije imao je samo riječi hvale. 

Publika i javnost

- Tradicije se u jednom momentu moraju zaustaviti. Da bi došao do velikog takmičenja, moraš proći velike utakmice. Nadam se i vjerujem da je sada taj trenutak. Istina, nismo dobivali takve utakmice, ali vjerujem da možemo to napraviti. Belgija je velika ekipa i ne očekujem da će doći da igraju lagano, nego će željeti da pobijede. Publika i cijela javnost su uz nas, a to je dovoljna motivacija da prevaziđemo sebe i odigramo utakmicu kakvu želimo i očekujemo – rekao je Baždarević. 

Inače, najbolji nogometaši BiH okupit će se 2. oktobra na Ilidži, gdje će i obaviti cijeli pripremni ciklus za duele s Belgijancima i Estoncima.

Dva kola prije kraja nadmetanja u grupi H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo BiH zauzima drugo mjesto sa 14 bodova, osam manje od lidera Belgije, koja je već osigurala mjesto na Mundijalu. Na Mundijal u Rusiji plasirat će se pobjednici svih devet grupa evropskih kvalifikacija, dok će osam najboljih drugoplasiranih igrati baraž.

Kodro prije Bajića

U odnosu na prethodne utakmice, selektor BiH u dvoboju s Belgijancima i Estonciam neće računati na napadača Udinezea Riada Bajića.  

- Između Kenana Kodre i Riada Bajića odlučili smo se za Kenana zbog različitosti u odnosu na ostale napadače koje imamo. Svi znamo da je Riad ostvario prelazak u veliki klub, pratimo ga, ali u ovom momentu smo se odlučili za ove igrače i ovaj spisak – rekao je Baždarević.

Zukanović konkurira za meč protiv Estonije

Za duel protiv Estonije konkurirat će i Ervin Zukanović. Nogometaš Đenove zbog suspenzije će propustiti meč protiv Belgijanaca, a onda će biti na raspolaganju selektoru Mehmedu Baždareviću za susret posljednjeg kola kvalifikacija protiv Estonije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.