SVE SPREMNO ZA SPEKTAKL

Poznate sve selekcije koje će se boriti za medalju u košarci na Olimpijskim igrama

Prve dvije selekcije u grupnoj fazi sigurne su u četvrtfinalu, dok trećeplasirana mora čekati rasplet preostale dvije grupe

Portoriko: Posljednji učesnik. AP

N. H.

8.7.2024

Brazil je slavio na kvalifikacionom turniru u Rigi, gdje su, između ostalih, izbacili i Crnu Goru u grupi. Grčka je prošla na Olimpijadu nakon što su deklasirali Sloveniju, a onda i Hrvatsku na kvalifikacionom turniru u Pireju. Španci su to učinili na domaćem parketu u Valensiji, a iz San Huana u Pariz ne idu ni Italija, a ni Litvanija, nego Portoriko. 

Portorikanci su u finalu pobijedili Litvance 79:68, te rezervisali svoje mjesto sa Srbijom, Sjedinjenim Američkim Državama i Južnim Sudanom.

Prve dvije selekcije sigurne su u četvrtfinalu, dok trećeplasirana mora čekati rasplet preostale dvije grupe. 

Ali šta reći o Portorikancima. Prije početka turnira im niko nije davao ni promil šanse protiv zvijezdama okićenim reprezentacijama Italije i Litvanije. 

Međutim, oni su prvo Bahrein savladali 43 razlike u grupi (99:56), pa onda i Italijane dobili dvocifrenom razlikom (80:69). U polufinalu su bili bolji od Meksikanaca (98:78), da bi onda i u finalu bili bolji od Litvanije, koju su predvodile NBA zvijezde. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.