SVIJET OSVAJA MUZIKOM

Dua Lipa slavi rođendan, ali i vrtoglavi uspjeh: Na Kosovu bila konobarica, a danas broji milione

Lipa se okušala i kao glumica u filmskom hitu "Barbie", za koji je samostalno napisala i pjesmu "Dance the Night"

Dua Lipa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
E. Ag.

22.8.2024

Svjetska muzičarka albanskih korijena Dua Lipa danas slavi 29. rođendan. Prije sedam godina objavila je svoj prvi album skromnog imena Dua Lipa, a povodom toga je u jednom intervjuu smjelo izjavila kako bi svojom muzikom voljela osvojiti cijeli svijet. Manje od desetljeća kasnije, to joj je vrlo dobro uspjelo, a dosad je osvojila tri Gremija i sedam nagrada Brit te zaradila mjesto na popisu 100 najutjecajnijih osoba 2024. godine po izboru časopisa Time.

Rodom s Kosova, znala je da tamo neće biti prepoznata u svijetu u kojem je imala jasan plan ostvariti se. Tamo je radila kao konobarica i hostesa, a u vrijeme kada je upisivala fakultet, uspjela je nagovoriti roditelje da je puste da studira u Londonu. U Londonu je i počela njena karijera. Lipa se okušala i kao glumica u filmskom hitu "Barbie", za koji je samostalno napisala i pjesmu "Dance the Night".


Osvojila je brojne nagrade, od kojih svakako valja spomenuti nagradu za "Najboljeg britanskog solo izvođača", "Najboljeg britanskiog novog izvođača", "Album godine", "Singl godine" i "Muzički video godine".


Neto bogatstvo Due Lipe procjenjuje se na 90 miliona funti, odnosno više od 100 miliona dolara. U međuvremenu je, kako se čini, uspjela pronaći i onog pravog. Nakon nekoliko kraćih veza, uključujući i onu s francuskim rediteljem Romainom Gavrasom, ove godine započela je odnos s naočitim britanskim glumcem Kalumom Tarnerom (Callum Turner). Par je prvi put viđen zajedno u januaru ove godine na premijeri serije Masters of the Air, a nedugo nakon snimljeni su kako se drže za ruke, plešu i strastveno ljube. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.