BOJKOT

Švicarski konzervativci se protive održavanju Eurosonga: Užasan propagandni događaj

Traže raspisivanje referenduma

Nemo ovogodišnji pobjednik. X (Twitter)

E. Ag.

16.7.2024

Iduće godine Eurosong bi se trebao održati u Švicarskoj, nakon što je u maju pobjedu odnio Nemo s pjesmom The Code. Švicarski fanovi Eurosonga ponadali su se da će 2025. konačno konačno doći u njihovu zemlju, prvi put od 1989. godine.

Cirih, Bern i Bazel podnijeli su zahtjeve da budu domaćini Eurosonga sljedeće godine, no konzervativne skupine iz Švicarske imaju drugačije planove. Švicarski konzervativci prijete da će blokirati korištenje novca poreznih obveznika za organizaciju događaja, piše portal Euronews.

Kršćansko-konzervativna stranka Savezna demokratska unija Švicarske (EDU) planira raspisati referendum o tome mogu li se javna sredstva koristiti za održavanje takmičenja u gradovima koji su se prijavili za domaćine.

- Takmičenje za pjesmu Eurosonga je užasan propagandni događaj - napisala je EDU na X-u prošle sedmice.

- Zemlja koja daje pozornicu ovom odvratnom smeću ne popravlja svoj imidž, već pokazuje svoje intelektualno propadanje - dodaju.

Osudili su i "evrovizijsko slavljenje antisemitizma, okultizma i sotonizma", pritom vjerovatno misleći na nastupe Izraela i Irske na Eurosongu 2024. godine.

EDU je relativno manja politička stranka, no njene pozive na referendume u nekim kantonima podržavaju desničarska Švicarska narodna stranka i Udruga švicarskih poreznih obveznika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.