"KRIST" S OLIMPIJADE

Barbari Buč prijete silovanjem i ubistvom, morala reagirati i policija

Umjetnica na meti brojnih antisemitskih, homofobnih i seksističkih uvreda

Ovaj performans izazvao je lavinu negativnih reakcija. X (Twitter)

E. Ag.

31.7.2024

Barbara Buč (Butch), koja je prošlog petka nastupila u dijelu ceremonije otvaranja Olimpijskih igara tokom kojeg se karikirala umjetnička freska Leonarda da Vincija - Posljednja večera, prijavila je policiji da joj prijete silovanjem i ubistvom, prenosi BBC.

- Od ceremonije otvorenja Olimpijskih igara u Parizu umjetnica, DJ i aktivistica Barbara Buč našla se na meti radikalno nasilne kampanje koja se sastoji od internetskog uznemiravanja i klevetanja - izjavio je u službenom saopćenju njen advokat Odri Mselati (Audrey Msellati). Dodao je da joj se prijetilo smrću, mučenjem i silovanjem te da je bila na meti brojnih antisemitskih, homofobnih, seksističkih uvreda.

Ovaj performans izazvao je lavinu negativnih reakcija, a organizatori Olimpijskih igara u Parizu su se izvinili katolicima i ostalim kršćanima koje je naljutio kičasti prizor na svečanosti otvaranja. Performans u kojem su sudjelovale članice skupine Drag Race France, transrodni model i goli pjevač u ulozi starogrčkog boga vina Dioniza sličio je biblijskoj sceni Isusa Krista i njegovih apostola koji dijele posljednju večeru prije raspeća.

Krista je "glumila" Barbara Buč, 43-godišnja Francuskinja, poznata po LGBT aktivizmu i promoviranju debljine. Nosila je krunu u stilu aureole izrađenu od kože, drveta i Svarovski kristala, piše Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.