MORA HIGIS

Slavna manekenka umalo umrla zbog tampona

Napravila je istu grešku kao mnoge djevojke, a živa je samo zbog doktora

Mora Higis. Printscreen / Instagram

H. J. I.

30.10.2022

Mora Higis važi za jednu od najpoznatijih manekenki u Velikoj Britaniji. Aktivna je i u influenserskim vodama, zbog čega je postala i prijateljica sa svjetski poznatom influenserkom Moli Mej, a samo na Instagramu trenutno je prati više od 3,6 miliona ljudi. 

Ipak, iako njen feed obiluje fotografijama u zavodljivim odjevnim kombinacijama i sa različitih događaja, lijepa Mora koristi svoju platformu i kako bi edukovala svoje pratioce, pogotovo djevojke, i pričala o važnim pitanjima.

Tako je nedavno otkrila da je jedva ostala živa nakon što je doživjela sindrom toksičnog šoka zbog običnog tampona, te upozorila djevojke da ne prave istu grešku kao ona.

- Znam da tampon ne smije dugo da stoji. Kad je doktor u meni našao tampon, bio je tu već tri mjeseca, zaglavljen u grliću materice - u nevjerici priča manekenka, koja se dugo nije osjećala dobro, ne znajući pravi razlog tome.

Ističe da je veoma važno da se otvoreno priča o svemu, kako bi, posebno tinejdžerke, bile svjesne šta im se može desiti, ukoliko tampon ne zamijene na vrijeme. 

- Dešava se da djevojka zaboravi tampon preko noći. Naročito ako je provod bio buran. Ali važnije od svega je da o menstruaciji i korištenju tampona otvoreno razgovaramo, a ne da ga krijemo u rukavu kao ja kad bih krenula u toalet dok sam bila u srednjoj školi - priznaje Mora.

Prema uputstvima za korištenje tampona, savjetuje se da se mijenjaju na tri do četiri sata. Ljekari kažu da valja uzimati one koji minimalno upijaju, naizmenično koristiti tampone i uloške, kao i primjenjivati maksimalne higijenske mjere pri njihovoj upotrebi.

Kako nastaje sindrom toksičnog šoka?

Naime, sindrom toksičnog šoka nastaje kad bakterije uđu u tijelo, a potencijalna opasnost može biti i samo opekotina ili neka druga povreda. Obično se javlja kod mlađih žena za vrijeme menstrualnog ciklusa.

Zašto nastaje kod žena koje koriste tampone?

Kada dođe do prodora stafilokoka ili streptokoka u krvotok, oni otpuštaju veoma opasne toksine. Simptomi obično počinju iznenadnom visokom temperaturom - iznad 38,9 stepeni. Za nekoliko sati, razvija se klinička slika koja podsjeća na gripu - glavobolja, bol u grlu i mišićima, kašalj.

Zatim se javljaju mučnina, povraćanje, nesvjestica, vrtoglavica, konfuzija. Neophodno je odmah djelovati antibioticima, a ponekad dati i kiseonik. Pacijent treba da unosi dosta tečnosti, a ljekar će možda prepisati i lijekove za kontrolu krvnog pritiska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.