FILMSKA IKONA

Jedna od najljepših žena svijeta: Sofija Loren danas slavi 90. rođendan

Legenda sedme umjetnosti, glumica i udovica pokojnog producenta Karla Pontija

Sofija Loren - Avaz
Sofija Loren - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
E. Ag.

prije 3 sata 3 minute

Italijanska glumačka zvijezda Sofija Loren (Sophia), filmska ikona ovjenčana dvama Oskarima, u petak navečer u Rimu će proslaviti devedeseti rođendan, pišu italijanski mediji.

Rođena 20. septembra 1934. godine, međunarodna filmska diva ugasit će 90 svjećica na privatnoj zabavi organiziranoj u luksuznom hotelu u rimskoj povijesnoj jezgri. Nakon što joj u rimskom kinu studija Cinecittà počast odaju brojni uzvanici, među kojima i italijanski ministar kulture Alesandrio Điuli (Alesandrio Giuli), glumica će s oko 150 prijatelja, kolega i članova porodice večerati na luksuznoj terasi hotela u kojem će svečano otvoriti apartman koji nosi njeno ime, piše Corriere della Sera.

Za tu prigodu Loren će odjenuti njen veliki prijatelj Đorđo Armani (Giorgio).

Partneri su joj na vrhuncu karijere u Holivudu bili najveći glumci tog vremena, od Antonija Kvina (Anthony Quinn) i Klarka Gejbla (Clark Gable), preko Marlona Branda, Kerija Granta (Cary Grant), Petera Selersa (Sellers) i Džona Vejna (John Wayne), do Franka Sinatre.

- Sofija Loren je mit star 90 godina", piše Il Corriere, dok rimski list Il Messaggero odaje počast "ikoni ženskih prava", a La Repubblica je povezuje s francuskom kolegicom Brižit Bardo (Brigitte Bardot), koja će 28. septembra također napuniti 90 godina.

Devedeseti rođendan Sofije Loren obilježit će se i retrospektivom u njujorškom Lincoln Centru. Javna televizija Rai ovih će dana emitirati nekoliko filmova u kojima je glumila Loren.

Legenda sedme umjetnosti, glumica i udovica pokojnog producenta Karla Pontija (Carlo), vratila se na italijanske male ekrane 2010. u filmu o svom životu u kojem je glumila vlastitu majku. Godine 2014., na svoj 80. rođendan, objavila je autobiografiju pod naslovom Jučer, danas i sutra. Posljednji put glumila je u filmu La vie avant soi iz 2020., adaptaciji romana Romaina Garija (Gary) koju je režirao njen sin Edoardo Ponti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.