UMJETNIČKI SPEKTAKL

U Zagrebu prvi put izvedena queer opera: Propitivanje klasično zadatih kanona

Operne dive i izvrsni muzičari postaju naši saveznici s kojima nudimo publici drugačiju operu, rekli su iz “A Queer Zagreb Night at the Opera”

Queer Zagreb prvi put glasno i jasno uvodi queer u domaći operni svijet. Josip Regovic / Pixsell

E. Ag.

14.7.2024



Sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održan queer operni spektakl naziva “A Queer Zagreb Night at the Opera”.

Ivica Buljan uz Hrvoja Korbara režirali su ovu večer koja spaja neke od najpoznatijih opernih arija s queer vibracijama, dok Stjepan Vuger dirigira orkestrom. Okupilo se više od dvadeset umjetnika i umjetnica, među kojima su: Marko Špehar, Maja Jakoliš, Emilija Rukavina, Marko Antolković, Colinda Evangelista, Adrian Pezdirc, Bruno Isaković, Cynthia Ashperger i drugi.

Kako su prethodno rekli, “A Queer Zagreb Night at the Opera” jedinstven je i pionirski pogled na operu u domaćem umjetničkom svijetu, piše Dnevno.hr.

- Ovo je prilika da pokažemo neke od omiljenih i najpoznatijih opernih arija u punoj snazi, ali kroz queer prizmu propitivanja klasično zadatih kanona. Opernim koncertom ulazimo u svijet opere, u kojem Queer Zagreb još nije programski boravio, ali koji nas neizmjerno privlači. Operne dive i izvrsni muzičari postaju naši saveznici s kojima nudimo publici drugačiju operu.

Nadaju se daljnjim saradnjama.

- Ovo je jedan od naših najambicioznijih projekata ikada, i činjenica da nezavisna kulturna scena priprema jednu ovakvu večer u HNK Zagreb nas ispunjava zadovoljstvom jer smo uspjeli okupiti sjajne umjetnice i umjetnike. Queer Zagreb prvi puta glasno i jasno uvodi queer u domaći operni svijet i nadamo se da će ovakve suradnje biti nastavljene - rekao je umjetnički direktor Queer Zagreba Zvonimir Dobrović.

Inače, opera se održala tek nekoliko dana nakon što je Ministarstvo obrazovanja i sporta Filozofskom fakultetu u Zagrebu poslao odbijenicu za Rodne studije, na veliko veselje desnih političkih opcija. Ubrzo nakon što se pročula vijest, predsjednik Hrvatskih suverenista stao je pred kamere i poručio kako je ovo pobjeda normalne Hrvatske. Protiv ideje Rodnih studija žestoko je ustao i Domovinski pokret. Osim toga, sve je komentirao i Nino Raspudić koji kaže kako problem čak nije ni ideološke prirode, već da u toj temi nema materijala za samostalan studij, eventualno kao zaseban predmet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.