NAKON KRATKE BOLESTI

Preminula Glenda Džekson, dvostruka oskarovka i bivša britanska zastupnica

Bila je jedna od rijetkih glumica koje su osvojile sve tri najznačajnije glumačke nagrade

Glenda Džekson. Printscreen

H. J. I.

15.6.2023

Britanska glumica Glenda Džekson (Jackson), dvostruka dobitnica Oskara, koja je zbog politike napustila glumačku karijeru i 23 godine bila zastupnica u Britanskom parlamentu, umrla je u 88. godini nakon kratke bolesti, objavila je u četvrtak PA Media, pozivajući se na njenog agenta, prenosi Hina.

- Glenda Džekson, dvostruka dobitnica Oskara, glumica i političarka, umrla je jutros mirno u svome domu u Blekhitu u Londonu u krugu svoje porodice nakon kratke bolesti. Nedavno je završila snimanje filma The Great Escaper u kojem je glumila s Majklom Kejnom (Michael Caineom) - rekao je Lajonel Larner (Lionel).

Za Oskara je bila nominirana još dvaput. Bila je jedna od rijetkih glumica koje su osvojile sve tri najznačajnije glumačke nagrade – Oskara u kategoriji filma, Emmy za TV i Tony u kategoriji pozorišne umjetnosti.

Odrasla je kao jedna od četiri kćerke oca zidara i majke spremačice u sjeverozapadnoj Engleskoj i nikada nije zaboravila svoje korijene, premda je stekla veliku slavu kao jedna od najvećih glumica svoje generacije.

Ova Britanka glumila je u pozorištu, televizijskim produkcijama i filmovima prije nego što je odlučila odustati od glume i okušati se u politici.

Tada je rekla: "Glumački život nije mi zanimljiv."

Napustila školu u dobi od 15

Džekson je odrasla u Birkenhedu u okrugu Češir, a školu je napustila u dobi od 15 godina te je ubrzo počela raditi kao prodavačica u lokalnoj trgovini.

Nakon nekog vremena talentirana je glumica upisala prestižnu Kraljevsku akademiju dramske umjetnosti u Londonu.

Prvog Oskara za najbolju glavnu glumicu osvojila je 1971. za ulogu tvrdoglave umjetnice u filmu redatelja Kena Rasela (Ken Russell), koji je snimljen prema romanu D. H. Lorensa (Lawrence) “Zaljubljene žene”.

Drugi Oskar za najbolju glavnu glumicu stigao je 1973. za ulogu u filmu “A Touch of Class” (“Ljubavnik velikog stila”).

Riječ je o romantičnoj komediji redatelja Melvina Franka u kojoj Džekson glumi modnu dizajnericu koja se u Londonu uplela u ljubavnu vezu s oženjenim američkim biznismenom.

Džekson će ostati upamćena po karakternim likovima emancipiranih žena.

Angažirana političarka

Nakon više od trideset godina na pozorišnim daskama i u filmskoj industriji Džekson je napustila glumu i okrenula se politici gdje je bila vrlo angažirana i ‘bez dlake na jeziku’.

Bila je ljuta zbog štete koju je radničkoj klasi, kako je vjerovala Džekson, nanijela Margaret Tačer (Thatcher), konzervativna britanska premijerka od 1979. do 1990.

U dobi od 55 godina, 1992. Glenda Džekson postala je zastupnica u Britanskom parlamentu u kojemu je predstavljala Laburističku stranku lijevog centra u izbornoj jedinici u sjevernom Londonu.

- Moramo se angažirati i pomoći siromašnima, beskućnicima, nezaposlenima, slabima i bolesnima - tada je poručila svojim pristalicama.

Glumica je od 1958. do 1976. bila u braku s redateljem Rojom Hodžesom (Roy Hodges) s kojim ima sina Daniela Hodžesa, rođenog 1969. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.