REAKCIJE SVIJET I REGION

“New York Times”: Zapanjujući film Jasmile Žbanić

O velikom uspjehu piše i njemački „Suddeutsche Zeitung“, kao i Radio Slobodna Evropa... Portal „Index. Hr“ pišuči o Jasmilinoj nomninaciji za Oskara, podsjeća na Oskara Danisa Tanovića za „Ničiju zemlju“

Žbanić: Zvanično u utrci za prestižnog Oskara. Agencije

Piše: L. S. R.

15.3.2021


Regionalni i svjetski mediji izvještavaju o velikom uspjehu bh. rediteljice Jasmile Žbanić, čiji je film “Quo vadis, Aida”(Kuda ideš, Aida) i zvanično u utrci za prestižnog Oskara.

Ugledni „New York Times“ piše kako je bh. kandidat za Oskara mučna i istinita priča o borbi prevoditeljice Ujedinjenih naroda za spas svoje porodice od stradanja.

“U julu 1995. godine vojska bosanskih Srba, pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, pregazila je grad Srebrenicu, koji su Ujedinjeni narodi proglasili sigurnim utočištem: Oko 8.000 muškaraca i dječaka ubijeno je, njihova tijela pokopana u masovnim grobnicama…tada su se mnogi na Zapadu pitali kako se to moglo dogoditi – kako se genocid dogodio u Evropi jedva 50 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata. “Quo Vadis, Aida?”, zapanjujući film Jasmile Žbanić koji nikog ne štedi, pokazuje tačno kako. To nije isto što i objasniti zašto, iako zrnasta, sat po sat, blaga fikcija i dramatizacija događaja koji su doveli do masakra bacaju malo svjetla na to pitanje”, piše ovaj američki list.

Hrvatski „Jutarnji list“ u opsežnom tekstu o nominaciji za Oskara takošer ističe:


Scena iz film bh. rediteljice. Agencije

„Žbanić je odmah počela primati čestitke već i zbog same nominacije, a među prvima su to učinili predstavnici veleposlanstva SAD-a u Sarajevu“


O velikom uspjehu piše i  njemački „Suddeutsche Zeitung“, kao i Radio Slobodna Evropa... Portal „Index. Hr“ pišuči o Jasmilinoj nomninaciji za Oskara, podsjeća na Oskara Danisa Tanovića za „Ničiju zemlju“.


Uz vijest o nominaciji za Oskara srbijanski portal „Direktno, rs“ podsjeća da je Jasmila Žbanić, nedavno u razgovoru za magazin "Buka" navela da niko u Republici Srpskoj ne želi da prikaže ovo ostvarenje jer su u "strahu od incidenta" da nikada nije izjednačavala srpski narod sa rječju genocid.


- Kada ste pomenuli riječ genocid, još jednu crvenu maramu u našoj areni - začuđena sam kako se u medijskom prostoru RS-a izjednačava riječ genocid sa srpskim narodom. Sud u Hagu je izrekao individualne kazne ljudima koji su naređivali ubistva i egzekutorima. Zašto političari u Republici Srpskoj smatraju da se te presude odnose na cijeli narod to mi je zaista nejasno. I moram reći da je prilično perverzno. Što se mene tiče, nikada nisam postavljala znak jednakosti između Srba i zločinaca - rekla je ona tada.


O nominaciji za Oskara izvještava srbijanski „Blic“ te još neki mediji u susjednoj državi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.