ATMOSFERSKI DISPENZER

Genijalan uređaj: Kupi vlagu iz zraka i proizvodi vodu za piće

Veličine aparata za espreso, vlagu iz zraka propušta kroz sistem za filtriranje, a potom UV svjetlom uništava preostale mikrobe iz vode

DrinkingMaker. INDIGOGO

E. Ag.

10.6.2024

Voda, kao tečnost bez koje nema života na Zemlji, dosta dugo je u fokusu pažnje naučnika, koji osim što se bave njenim prečišćavanjem na po ljude i ostali živi svijet što zdravije načine, eksperimentišu i s načinima dobivanja čiste vode ekstrakcijom vlage.

Jedan od takvih je i američki startap DrinkingMaker, koji je nedavno pokrenuo "kraudfanding" kampanju na platformi Indiegogo s ciljem da sakupi novac za finansiranje svog istoimenog uređaja koji proizvodi vodu izvlačeći je iz zraka.

Riječ je o atmosferskom dispenzeru vode, veličine prosječnog kućnog aparata za espreso, koji vlagu iz zraka propušta kroz sistem za filtriranje sa šest slojeva filtera od pamuka, aktivnog uglja i drugih vlakana koja eliminišu nečistoće, piše Smartlife.rs.

Nakon primarne filtracije, uređaj na vodu djeluje UV svjetlom koje uništava sve preostale mikrobe. Rezultat je, kako tvrde proizvođači, 99,9 posto prečišćena voda.

Istovremeno, DrinkingMaker je 3 u 1 aparat, koji osim proizvodnje pitke vode, istovremeno vlaži i prečišćava zrak, piše ViDi. A tu je i funkciju brzog hlađenja vode, koja je u stanju da za samo dvije minute rashladi tečnost.

A kako na tržištu postoje različite vrste mineralnih voda, budući kupci DrinkingMakera će za taj aparat moći posebno da naruče dodatke za obogaćivanje i poboljšanje vode.

Uređaj će biti dostupan u dvije veličine:

"Primary Edition" od 329 američkih dolara - koji proizvodi 14 litara čiste vode,

"Pro Edition" od 389 dolara - koji ima kapacitet do 19 litara vode dnevno.

Isporuke DrinkingMakera prvim kupcima kreću u septembru ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.