TRADICIONALNA POSLASTICA

Hurmašice: Niko im ne može odoljeti

Ovaj preukusan desert je još bolji kad odstoji preko noći

Hurmašice. Restoran.ba

I. P.

prije 4 dana

3

Na listu najukusnijih bosanskih tradicionalnih poslastica uvrstile su se hurmašice, kojima malo ko može odoljeti. Recept za njihovu pripremu je veoma jednostavan – prave se od pečenog tijesta prelivenog agdom. Tijesto se prvo ispeče, a zatim se kupa u agdi.

Donosimo vam recept s kojim ne možete pogriješiti. Za pripremu će vam trebati veći čisti pleh koji nećete mastiti. Ovaj preukusan desert je još bolji kad odstoji preko noći.

Sastojci za tijesto

2 jaja

250 g šećera

4 kašike jogurta

½ praška za pecivo

1 vanilin šećer

5 kašika ulja

450 g glatkog brašna

50 g oštrog brašna

250 g maslaca

100 g oraha (za punjenje)

Sastojci za agdu

250 g šećera

500 ml vode

Sok od pola limuna

Nekoliko tankih kriški limuna

Priprema

Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte ulje, jogurt i omekšani maslac pa sve dobro izmiješajte. Postepeno umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i vanilinim šećerom. Mijesite dok ne dobijete mekano, ali kompaktno tijesto.

Od tijesta uzmite male komade i rukama oblikujte duguljaste hurmašice. U sredinu svake utisnite polovinu oraha i lagano zatvorite. A za prepoznatljivi uzorak, pritisnite ih na rende.

Posložite hurmašice na pleh i pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni. Prvih 5-10 minuta pecite na 200 Celzijusovih stepeni, dok ne porumene, zatim smanjite na 160 stepeni i pecite još 30-ak minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.

Dok se hurmašice peku, napravite agdu – pomiješajte vodu i šećer u šerpi i pustite da prokuha. Dodajte limunov sok i kriške limuna, smanjite vatru i kuhajte još pet minuta.

Kad su hurmašice gotove, ostavite ih da se malo ohlade, pa ih prelijte toplom (ne vrućom) agdom. Ostavite ih nekoliko sati da upiju sirup i postanu sočne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.