Na listu najukusnijih bosanskih tradicionalnih poslastica uvrstile su se hurmašice, kojima malo ko može odoljeti. Recept za njihovu pripremu je veoma jednostavan – prave se od pečenog tijesta prelivenog agdom. Tijesto se prvo ispeče, a zatim se kupa u agdi.
Donosimo vam recept s kojim ne možete pogriješiti. Za pripremu će vam trebati veći čisti pleh koji nećete mastiti. Ovaj preukusan desert je još bolji kad odstoji preko noći.
Sastojci za tijesto
2 jaja
250 g šećera
4 kašike jogurta
½ praška za pecivo
1 vanilin šećer
5 kašika ulja
450 g glatkog brašna
50 g oštrog brašna
250 g maslaca
100 g oraha (za punjenje)
Sastojci za agdu
250 g šećera
500 ml vode
Sok od pola limuna
Nekoliko tankih kriški limuna
Priprema
Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte ulje, jogurt i omekšani maslac pa sve dobro izmiješajte. Postepeno umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i vanilinim šećerom. Mijesite dok ne dobijete mekano, ali kompaktno tijesto.
Od tijesta uzmite male komade i rukama oblikujte duguljaste hurmašice. U sredinu svake utisnite polovinu oraha i lagano zatvorite. A za prepoznatljivi uzorak, pritisnite ih na rende.
Posložite hurmašice na pleh i pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni. Prvih 5-10 minuta pecite na 200 Celzijusovih stepeni, dok ne porumene, zatim smanjite na 160 stepeni i pecite još 30-ak minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.
Dok se hurmašice peku, napravite agdu – pomiješajte vodu i šećer u šerpi i pustite da prokuha. Dodajte limunov sok i kriške limuna, smanjite vatru i kuhajte još pet minuta.
Kad su hurmašice gotove, ostavite ih da se malo ohlade, pa ih prelijte toplom (ne vrućom) agdom. Ostavite ih nekoliko sati da upiju sirup i postanu sočne.