IZ NANINE KUHINJE

Bamija: Neizostavno jelo bajramske sofre

Upotrebljava se u ishrani više od tri vijeka, a dio je i bosanske tradicionalne kuhinje. Ako je pripremite na pravilan način, oduševit će vas okusom

Bamija. Sandzacke.rs

I. P.

24.3.2025

Bamija, biljka cvjetnica iz porodice hibiskusa koja potječe iz tropskih i suptropskih krajeva, najzdravija je namirnica koja se vijekovima koristi u mnogim kulturama. Sirova bamija sadrži 90 posto vode, dva posto bjelančevina, sedam posto ugljikohidrata i zanemariv sadržaj masnoća. U 100 grama sadrži 20 procenata dnevnih potreba organizma za vlaknima, vitaminom C i vitaminom K, a nešto manje ima vitamina B1, folne kiseline i magnezija.

Bamija se upotrebljava u ishrani više od tri vijeka, a dio je i bosanske tradicionalne kuhinje. Ako je pripremite na pravilan način, oduševit će vas okusom.

Sastojci:

500 g teletine (ili junetine)

50 g sušene bamije

500 ml vode za bamiju

300 ml vode za varivo

malo soka od limuna

2 manje glavice crvenog luka

3 čehna bijelog luka

3 mrkve

200 g paradajz pirea

1 kocka za goveđu supu

so, biber, vegeta

Priprema:

Suhu bamiju skinite s konca i stavite u šerpu s 500 mililitara vode i malo limunovog soka. Prokuhajte pa smanjite ringlu na polovinu jačine (5 od 9). Kuhajte je poklopljenu otprilike 25 minuta, dok ne nabubri i omekša. Ocijedite bamiju i stavite na stranu. U šerpi zagrijte ulje i prodinstajte crveni luk i mrkvu te dodajte bijeli luk i meso. Umiješajte paradajz pire, dodajte vodu i dobro promiješajte. Kratko prokuhajte na najjačoj vatri pa smanjite na polovinu jačine. Kuhajte približno jedan sat. Dodajte bamiju, začine i kocku za supu te kuhajte još 5-10 minuta.

Servirajte bamiju s komadićem limuna i pospite svježim peršunom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.