Mafini od tikve su jesenja, ali i zimska popularna poslastica. Ovaj sezonski slatkiš je ujedno i zdrav i hranjiv, odlična je opcija za doručak, ali i popodnevni zalogaj uz kafu ili čaj. Do sada smo mufine od tikve pekli s dodatkom čokolade, a sada su popularni s punjenjem od krem sira jer njegov kremasti, kiselkasto slatki okus na novi nivo podiže tikvine kolačiće.
Sirni namaz, odnosno krema, dodaje se kada je smjesa za mufine od tikve već u kalupu, ali može se pažljivo dodati na vrh ili umiješati u smjesu kako bismo dobili popularan “swirl”.
Sastojci:
1 i po šolja pirea od tikve
110 g smeđeg šećera
125 g bijelog šećera
2 jaja
120 ml suncokretovog ulja
1 kašičica ekstrakta vanilije
280 g glatkog brašna
1/2 kašičica cimeta
1 kašičica praška za pecivo
3/4 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
80 ml mlijeka
Punjenje od krem sira:
115 g krem sira
25 g šećera
1/2 kašičice ekstrakta vanilije
2 kašičice mlijeka
Priprema:
Zagrijte rernu na 220 Celzijusovih stepeni. Kalupe za mafine obložite papirom za pečenje. Pomiješajte pire od tikve i šećere te miksajte dok ne bude glatko, pa dodajte jaja, ulje i vaniliju.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i začine, pa umutite u smjesu tikve. Dodajte mlijeko i umiješajte da se smjesa sjedini. Ostavite 30 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi.
U međuvremenu napravite nadjev od krem sira. Pomiješajte krem sir, šećer i vaniliju u maloj zdjeli i izmiksajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte mlijeko i miješajte dok se ne sjedini. Prebacite nadjev u malu vrećicu ili vrećicu na zip.
Kašikom ravnomjerno podijelite tijesto u pripremljene kalupe za mafine, napunite ih do ruba. Odrežite vrh vrećice i krem sir utisnite u sredinu smjese od tikve. Pritisnite prema dolje da biste ga stisnuli, polako povlačeći prema gore kružnim pokretima kako biste napravili malo kovitlanje na vrhu.
Od ove količine smjese dobit ćete 12 srednje velikih mafina. Mafine pecite pet minuta, zatim temperaturu smanjite na 180 stepeni i pecite još 12 minuta. Čačkalicom provjerite jesu li mafini pečeni. Pustite da se ohlade 10-ak minuta, ukrasite po želji i poslužite!