BRZO I UKUSNO

Zapečene špagete s mljevenim mesom i tri vrste sira

Svojevrsna kombinacija špageta bolonjez i lazanja

Zapečene špagete. Facebook

E. Ag.

6.10.2024

Špagete, mljeveno meso, umak od paradajza i sir poznata je kombinacija okusa koja se zasigurno nalazi na jelovnicima u brojnim domaćinstvima. No jeste li ikada pokušali zapeći ove sastojke u pećnici i stvoriti jedno sočno jelo?

Zapečene špagete s mljevenim mesom i tri vrste sira su svojevrsna kombinacija špageta bolonjez i lazanja.

Sastojci

- 700 ml umaka od paradajza za tjesteninu

- 450 g sušenih špageta

- 450 g mljevene junetine

- 400 g naribane mozzarelle

- 300 g svježeg sira

- 30 g naribanog parmezana

- 5 kašika maslaca

- 2 velika jaja

- 1 luk

- so i biber po želji

- svježi bosiljak po želji

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Skuhajte špagete al dente prema uputama s pakiranja.

U velikoj tavi pirjajte luk dok ne omekša i mljeveno meso dok ne dobije zlatno smeđu boju. Za to će vam trebati desetak minuta.

U mljeveno meso dodajte umak od rajčice, posolite i pobiberite. Stavite sa strane.

U velikoj zdjeli istucite dvoje jaja, pomiješajte ih s rastopljenim maslacem i naribanim parmezanom. U smjesu dodajte kuhane špagete i sve dobro promiješajte.

U namašćenu vatrostalnu posudu za pečenje stavite polovicu kuhanih špageta i raspodijelite ih po cijeloj površini.

Preko špageta stavite polovicu svježeg sira, umaka s mljevenim mesom i mozzarellu.

Ponovite postupak i s drugom polovicom sastojaka. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i pecite u pećnici 40 minuta.

Uklonite aluminijsku foliju i pecite sve zajedno još 20-ak minuta da se sir rastopi i zapeče.

Poslužite s listićima svježeg bosiljka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.