BRZA PRIPREMA

Melidžano salata od patlidžana: Ukusni recept iz grčke kuhinje

Servirajte uz prepečeni hljeb i feta sir

Posebno ukusna salata. Recipes from Europe

Dž. R.

jučer

Jedan od najukusnijih recepata grčke kuhinje je melidžano salata, koja se pravi od patlidžana. Ona je pravi dokaz koliko je patlidžan ukusan, a posebno uz dodatak samo par sastojaka.

Sastojci: 6 patlidžana, 2 crvene pečene paprike, 1-2 čehna bijelog luka, 1 mladi luk sitno isjeckan, ½ cijeđenog limuna, 2 kašike vinskog ili jabukovog sirćeta, 5 kašika maslinovog ulja, 1 kašičica soli, 1 kašika sjeckanog svježeg peršuna.

Priprema:

1. Uključite rernu na 200 stepeni da se ugrije. U međuvremenu operite patlidžan, osušite ga i izbodite viljuškom sa svih strana kako bi se ravnomjerno ispekao, oko 40 minuta. Stavite i dvije veze crvene paprike da se ispeku zajedno sa njima oko 20 minuta.

2. Kada je povrće pečeno, ostavite ga da se ohladi, a potom skinite kožicu i viljuškom izvadite mekanu unutrašnjost patlidžana. Papriku oljuštite. Ostavite povrće u cjediljku da otpusti sokove. Dodatno ga pritisnite rukama kako bi istjerali višak tečnosti.

3. Isjecite sitno patlidžan i paprike i stavite u jednu zdjelu. Dodajte sitno usitnjen bijeli luk i ostatak sastojaka - peršun, mladi luk, maslinovo ulje, sirće, limunov sok i so po želji.

4. Promiješajte i ostavite salatu u frižider da se ohladi par sati, a najbolje preko noći da se sastojci dobro povežu.

Servirajte uz prepečeni hljeb i feta sir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.