RECEPT

Jedu vam se slasne domaće krafne: Ovo je najlakši način da ih napravite

U šoljicu namrvite kvasac, dodajte kašiku šećera i mlako mlijeko

Ukusne krofne. Facebook

Z. K.

30.6.2024

Sastojci: 250 ml toplog mlijeka, 1 svježi ili suhi kvasac, 4 kašike šećera, 1 jaje, 2 žumanjka, 4 kašike ulja, 2 kašike ruma , 1 vanilin šećer, 500 g glatkog brašna, prstohvat soli, limunova korica i ulje za prženje krofni.

Priprema:

1. U šoljicu namrvite kvasac, dodajte kašiku šećera i mlako mlijeko. Ostavite na toplom oko 10 minuta dok ne nabubri. U drugoj posudi umutite jaje, žumanjke, šećer, ulje, rum i vanilin šećer te zatim dodajte brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu. Zamijesite tijesto. Posudu s tijestom pokrijte i ostavite na toplom da se digne.

2. Tijesto nakon toga razvaljajte na debljinu od 1 cm, a kako se smjesa ne bi lijepila, slobodno dodajte još brašna. Od razvaljanog tijesta čašom oblikujte krugove i stavljajte ih sa strane na pobrašnjenu površinu.

3. Ostavite da se krofne dižu na toplom, a potom ugrijte ulje za prženje.

4. Svakih 10 sekundi okrenite krofnu koju pržite dok ne postane rumena s obje strane. Ocijedite ih na papirnom ubrusu i ukrasite po želji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.