Sastojci:
- 500 g bijelog brašna
- 1 kesica suhog kvasca
- 150 ml mlake vode
- 200 ml kisele vode
- 3 kašike ulja
- 2 kašike smeđeg šećera
- 1 kesica vanilin šećera
ZDRAVIJA VARIJANTA
Stalno ćete ih praviti ukućanima
Krofne iz rerne. Instagram
- 500 g bijelog brašna
- 1 kesica suhog kvasca
- 150 ml mlake vode
- 200 ml kisele vode
- 3 kašike ulja
- 2 kašike smeđeg šećera
- 1 kesica vanilin šećera
U toplu vodu ubacite kvasac, šećer i kašiku brašna, pa promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. Poslije toga dodajte mu ulje, kiselu vodu i vanilin šećer. Dobro promiješajte, pa dodajte preostalo brašno. Zamijesite tijesto i ostavite ga sa strane na toplom dok se ne udvostruči.
Kada vidite da je tijesto nadošlo, na radnoj površini pospite brašno i razvucite tijesto oklagijom. Modlom ili čašom oblikujte krofne i vadite ih iz kalupa.
Redajte ih na pleh koji ste obložili papirom za pečenje i ostavite ih još 15 minuta da nadođu. Premažite ih uljem, a možete ih i papir malo podmazati uljem.
Rernu dobro zagrijte pa ubacite pleh i pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Vidjet ćete već kada porumene.
Filujte po želji.
Prijatno!
VELIKA KLADUŠA
U ULICI ŠEHIDA