Sastojci: 700 g patlidžana, 3 paprike, 2 tikvice 3-4 paradajza, 1 crni luk, 3 čehna bijelog luka, 1/2 ljute papričice, 1 kašičica slatke paprike, 1 kašičica sušenog bosiljka, 1 kašičica sušenog korijandera, 2 kašičice šećera, malo peršuna.
Priprema:
1. Patlidžan isijecite i stavite u posudu, pa posolite. Ostavite desetak minuta da odstoji. U tavi na maslinovom ulju propržite crni luk začinite, a kada on omekša, dodajte sjeckanu papriku i tikvice.
2. Promiješajte i poklopite, pa kuhajte 10 minuta. Dodajte patlidžan koji ste oprali i ocijedili, pa promiješajte i kuhajte još 15 minuta.
3. Nakon toga dodajte isječen paradajz i šećer, promiješajte i ponovo poklopite, pa kuhajte još 10 minuta. Stavite i mljeveni bijeli luk, ljutu papričicu isječenu na kolutove.
4. Promiješajte i ostavite još dvije minute. Pospite sjeckanim peršunom.