Salata u tegli praktičan je način da je uzmete na posao, na fakultet ili gdje god idete. Sve je u jednoj posudi i nemate brige oko posebnog pakiranja dresinga.
Sastojci: 1 paradajz, pola ljubičastog luka, 150 g kuhanog slanutka, 1 stabljika celera, pola krastavca, 2 rotkvice, listovi zelene salate, 2 kašike suncokretovih sjemenki.
Za dresing je potrebno 100 g grčkog jogurta, 3 kašike svježe iscijeđenog limunovog soka, 1 kašika bijelog vinskog octa, 1 kašika maslinovog ulja, so, bijeli biber.
Priprema:
1. Paradajz narežite na kockice, ljubičasti luk, krastavac, rotkvice i stabljiku celera na tanke ploške, a zelenu salatu na rezance.
2. Stavite suncokretove sjemenke u suhu tavu i vrtite na laganoj vatri dvije do tri minute da postanu hrskave i zamirišu. Ohladite.
3. Sve sastojke za dresing izmiješajte mutilicom ili štapnim mikserom. Posolite i pobiberite po vlastitom ukusu.
4. Ovo je količina za dvije osobe, pa možete pripremiti dvije tegle u koje ćete složiti salatu.
Na dno svake stavite dresing, a zatim slažite povrće u slojevima. Držite u frižideru i nosite sa sobom gdje god idete.
Pripremite je navečer za ujutro, ali nemojte je držati pripremljenu duže od jednog dana jer će povrće previše omekšati.
Naravno, slobodno dodajte sve što želite u svoju salatu.