Sastojci: 250 g tamne čokolade i kristal šećera, 2 kašičice ruma i espreso kafe, 200 g na kockice nasjeckanog putera i pečenih pa sitno samljevenih badema, 6 jaja.
Priprema:
1. Na laganoj vatri otopite čokoladu s rumom i kafom, potom dodajte kockice putera pa lagano miješajte dok se kockice ne rastope. Kada se puter rastopi, dodajte šećer pa sve dobro promiješajte i na kraju dodajte mljevene bademe.
2. Istovremeno, dok se sprema smjesa, umutite bjelanca da dobijete čvrst snijeg pa u to dodajte žumance i mutite mikserom na najmanjoj brzini. U pripremljenu smjesu dodajte ulupana jaja, uz lagano miješanje.
3. Sve sipajte u okrugli pleh prečnika 24 cm, koji je prethodno premazan margarinom ili obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni na 200 stepeni 55 minuta.
4. Ostavite da se torta ohladi pa je potom prebacite na odgovarajući tanjir, premažite pekmezom ili džemom po želji, može i ljuspicama badema, pa pospite naribanom čokoladom.