Tjestenina je uvijek jednostavno rješenje za brze ručkove i večere. Pridružite li joj neki kompleksniji umak, može biti i vrhunsko predjelo, čak i za svečanije obroke. No i najbolji umak na svijetu pada u vodu ako ga pomiješate s loše skuhanom tjesteninom.
A kako biste to izbjegli, dovoljno je slijediti nekoliko savjeta:
1. Vrsta tjestenine. Nije baš sva tjestenina jednaka, isprobajte nekoliko tjesteninu nekoliko prizvođača i pronađite onu koja vam najviše odgovara.
Dodati so u vodu
2. Veliki lonac. Tjestenina je razigrana – treba joj mjesta za slobodno kretanje. Jedna od najvećih grešaka koje možete napraviti jest staviti tjesteninu u premalen lonac. Za pola kilograma tjestenine najbolje je uzeti lonac od minimalno 4 litra. Poklopac vam neće trebati. Tjestenina se kuha otklopljena.
3. Voda. Tjestenina se mora kuhati u obilnoj količini vode kako se ne bi zalijepila.
4. So. U svu tu silnu vodu treba dodati i dosta soli. Tjestenina je sama po sebi neslana, a najbolji način da je ravnomjerno posolite jest da so dodate u vodu.
5. Vrela voda. Prije nego što dodate tjesteninu u vodu, morate je pustiti da provre i to jako. Mjehurići se ne smiju slegnuti ako vodu promiješate. Nakon što dodate tjesteninu, promiješajte je kako se ne bi zalijepila i pojačajte vatru tako da voda što prije opet provre.
6. Miješanje. Povremeno promiješajte tjesteninu. Tri do četiri puta u 10-ak minuta bit će dovoljno.
7. Ne stavljajte ulje. Budete li se pridržavali uputstava, tjestenina se neće lijepiti, a dodatak ulja samo će je učiniti masnijom pa se umak poslije neće dobro uhvatiti za stijenke tjestenine.
Uputstva na pakiranju
8. Pridržavajte se uputstava na pakiranju i pazite da tjesteninu ne kuhate predugo. Vjerujemo da to već znate, ali tjestenina treba biti al dente, a najlajkše ćete znati je li gotova ako je kušate.
9. Tjesteninu nije potrebno ispirati. Voda u kojoj se tjestenina kuhala sadržava škrob i doprinosi okusu. Tjesteninu samo procijedite i pomiješajte s umakom.