Bilo da se odlučite za slane ili slatke, s plazmom i kremom, džemom ili sa sirom, znajte da će palačinke biti savršene samo ukoliko imate pravi recept.
Glavna tajna je u sodi bikarboni – samo mala količina će doprinijeti da i dan poslije uživate u omiljenoj poslastici.
Sastojci: 1 jaje, 200 ml mlijeka, 250 ml vode, 200 gr brašna, prstohvat soli, 1/4 kašičice sode bikarbone, 2 kašike ulja, ulje za premazivanje tave.
Priprema
1. Sve tečne sastojke sjedinite, pa dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Smjesu dobro umutite tako da nema grudvica. Dodajte na kraju ulje, pa ponovo sve izmiješajte.
2. Tavu za palačinke zagrijte na maksimalnoj temperaturi, a onda je smanjite malo. Pecite palačinke, redajte ih jednu na drugu, a sud na kome su gotove palačinke poklopite. Tako će duže ostati tople, a sutradan će biti jednako mekane i ukusne.
3. Palačinke filujte slatkim ili slanim nadevom po želji.
Ali zašto ponekad palačinke ispadnu žilave, kakve god da sastojke stavimo u tijesto? Odgovor je jednostavan, a malo njih ga zna – zato što ste previše dugo mutili tijesto!
Tako se najčešće prevare oni koji nemaju mnogo iskustva pa vjeruju da treba uložiti što veći trud i da će tako palačinke biti sve bolje.
A istina je, zapravo, da se dugim mućenjem razvija više glutena u testu i da zbog njega palačinke budu žilavije.
Poenta je, tako, u nečem sasvim drugom – treba da ovlaš umutite viljuškom jaja sa malo soli, dodate mlijeko i onda brašno, pa izmiješate samo toliko da ujednačite masu.
Ostavite je da kratko odstoji, pa onda dodajte vodu po želji i neće biti grudvica pa ni potrebe za dugim mućenjem.
Kad ih ispržite, palačinke će biti meke kao duša.