IZ RERNE

''Palačinke Kameron Dijaz'' ukusna su alternativa klasičnim kolačima i sjajan doručak

Ljubitelji palačinka ovim receptom dolaze na svoje jer imaju odličnu alternativu za uobičajen recept koji je k tome obogaćen zdravim voćem

Ukusno i fino. Instagram

M. Z.

9.11.2023

Meri Mekartni (Mary McCartney) godinama priprema recepte za holivudsku elitu, a u svojoj novoj kuharici ''Feeding Creativity: A Cookbook for Friends and Family'' donosi neke od omiljenih jela slavnih glumica i trendseterica.

Među onima koji se ističu kao originalni, a toliko jednostavni za pripremu nalaze se i ''palačinke Kameron DIjaz” (Cameron Diaz) – slavni desert koji se priprema u rerni, umjesto klasično u tavi, a najdraži je popularnoj glumici.

Usto, ova slastica priprema se s voćem te je kombinacija klasičnih američkih palačinki i kolača s jagodama, što je čini odličnim doručkom koji je brzo gotov i omiljen cijeloj porodici.

Sastojci

2 zrele banane srednje veličine

750 ml biljnog mlijeka

3 kašičice jabučnog sirćeta

2 kašičice maslinovog ulja

2 kašičice ekstrakta vanilije

360 g brašna

4 kašičice praška za pecivo

1 kašičice soli

1 kašičica cimeta

Šaka jagoda ili borovnica

Javorov sirup po želji (za preljev)

Priprema

Zagrijte rernu na 200ºC. Pripremite pleh veličine 30 x 40 cm s papirom za pečenje kako se tijesto ne bi zalijepilo za podlogu.

Oguljene banane stavite u zdjelu srednje veličine i dobro ih zgnječite viljuškom. Dodajte mlijeko, sirće, maslinovo ulje i ekstrakt vanilije.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i cimet pa postepeno ulijevajte tekuće sastojke u suhu smjesu uz stalno miješanje da dobijete homogenu teksturu. Sve zajedno dobro umutiti.

Smjesu za tijesto izlijte na prethodno pripremljeni pleh i dobro rasporedite sadržaj kako bi bio ravne površine.

Rasporedite nasjeckane jagode ili brusnice po površini te posipajte s malo šećera. Pecite 30 minuta, dok tijesto ne postigne rumenu boju i pahuljastu teksturu.

Izrežite 12 pravokutnika, prelijte javorovim sirup i ostatkom voća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.