Ovaj francuski klasik jednostavan je za pripremu, a savršen uz kremasti pire ili hrskavi hljeb. Piletina se krčka u umaku na slabijoj vatri kako bi bila mekana i kako bi se okusi sjedinili.
Sastojci
1 kašičica maslinovog ulja
25 g maslaca
2 pileća batka
2 pileća zabatka
1 glavica luka, nasjeckana
2 čehna češnjaka
200 g šampinjona
230 ml crvenog vina
2 kašike koncentrata rajčice
1 kašičica sušenog timijana
500 mlpilećeg temeljca
Nasjeckani peršun
Priprema
Zagrijte ulje i maslac
Zagrijte maslinovo ulje i pola (od 25 g) maslaca u velikom gusanom loncu.
Ispecite meso
Začinite piletinu i pržite je otprilike pet minuta sa svake strane dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Stavite piletinu sa strane.
Pržite
U tavi otopite preostali maslac pa dodajte luk i pržite otprilike pet minuta dok ne omekša. Dodajte češnjak i pržite ga otprilike minutu pa ubacite gljive i pirjajte dvije minute. Ulijte crveno vino.
Ulijte pileći temeljac
Umiješajte koncentrat rajčice, pustite da zakuha pa smanjite vatru na pet minuta. Dodajte timijan i zalijte pilećim temeljcem.
Krčkajte
Ubacite piletinu, zaklopite i krčkajte na slaboj vatri sat dok piletina dosta ne omekša.
Poslužite
Piletinu izvadite iz lonca. Umak ostavite da vrije desetak minuta dok ne postane poput sirupa, a okusi se ne prožmu. Vratite piletinu i poslužite uz prilog po izboru, a po želji jelo možete posipati i nasjeckanim peršunom, piše Index.