Jednostavan i ukusan kolač koji vraća u djetinjstvo nije teško napraviti, sastojci su jednostavni, a neobičan način rezanja daje im lijep, nesvakidašnji izgled. Sve u svemu - sve što vam treba.
Sastojci
Kora
4 bjelanca
150 g maslaca
150 g šećera
70 g brašna
150 g oraha (ili lješnika)
Fil
4 žumanca
150 g šećer u prahu
1 vanilin šećer
Čokoladni fil
100 ml mlijeka
100 g šećera
100 g čokolade
100 g oraha
100 g maslaca
Priprema
Umutiti snijeg od bjelanaca. Maslac sobne temperature umutite sa šećerom.
U maslac dodajte prosijano brašno i mljevene orahe. Brašno i orahe umiješajte špatulom (ne mikserom). Dodati lagano snijeg od bjelanaca i sve sjediniti.
Na pleh veličine 30x20 (može i malo veći) staviti papir za pečenje i peći na 180°C oko 20 minuta, odnosno dok rubovi ne dobiju zlatno smeđu boju.
Dok se kora peče, napravite žutu kremu: žumanca umutiti sa šećerom u prahu i vanilin šećerom pa izliti na vruću koru. Rernu ugasite i ostavite pleh unutra oko 30 minuta da se fil osuši.
Za čokoladni krem prokuhati mlijeko i šećer, ugasiti vatru pa dodati maslac i čokoladu, miješati dok se sve ne istopi i sjedini. Dodati orahe i izliti na osušeni fil od žumanaca.
Staviti preko noći u frižider i posuti orasima. Možete rezati rezačem za krofne u obliku polumjeseca, a ako nemate, možete iskoristiti i limenku, piše na Instagram stranici helena_pudic.