RAPPIE

Recept za pitu od krompira i piletine

Skromna pita potomcima francuskih kolonijalista u Kanadi ima posebno značenje

Ukusno i fino. Instagram

M. Z.

8.12.2023

Iako pita od krompira i piletine ne traži pretjerano skupe i komplicirane sastojke, a ni posebne kulinarske tehnike, ipak će vam nešto vremena otići na ribanje krompira.

Pita rappie jednostavno je jelo od krompira i mesa koje se naziva i rapure ili râpure – od francuskog izraza za naribani krompir.

Skromna pita potomcima francuskih kolonijalista u Kanadi ima posebno značenje. Tradicionalno jelo siromaha s vremenom je postao simbol snage, a pita rappie priprema se i danas. Poželite li je ispeći, uračunajte nešto vremena za ribanje krompira, koji se potom cijedi, a da bi bila sočnija, u pitu se dodaje i mesni ili riblji temeljac, prenosi Pun kufer.

Sastojci

– 1 pile (1.800 g)

– 5 kg krompira

– 1 glavica luka

– 1 mrkva

– 1 stabljika celera

– 2 kašičice soli

– 2 kašike maslaca

Priprema

Stavite meso, luk, mrkvu, celer i so u hladnu vodu pa zagrijte. Kada provri, kuhajte oko dva sata. Procijedite supu.

Očistite piletinu pa je narežite na manje komade.

Krompir ogulite pa sitno naribajte i iscijedite višak tekućina tako da ga stavite u čistu krpu i dobro istisnete vodu.

Izvažite količinu tekućine koju je krompir ispustio pa je bacite. U jednaku količinu kipuće supe postupno dodajte naribani krompir.

Raširite polovicu krompira u veliku namašćenu posudu za pečenje pa pokrijte ostatkom krompira i dodajte omekšani maslac. Pecite na 200 stepeni pola sata, dok se vrh ne zarumeni. Zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još dva sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.