Iako pita od krompira i piletine ne traži pretjerano skupe i komplicirane sastojke, a ni posebne kulinarske tehnike, ipak će vam nešto vremena otići na ribanje krompira.
Pita rappie jednostavno je jelo od krompira i mesa koje se naziva i rapure ili râpure – od francuskog izraza za naribani krompir.
Skromna pita potomcima francuskih kolonijalista u Kanadi ima posebno značenje. Tradicionalno jelo siromaha s vremenom je postao simbol snage, a pita rappie priprema se i danas. Poželite li je ispeći, uračunajte nešto vremena za ribanje krompira, koji se potom cijedi, a da bi bila sočnija, u pitu se dodaje i mesni ili riblji temeljac, prenosi Pun kufer.
Sastojci
– 1 pile (1.800 g)
– 5 kg krompira
– 1 glavica luka
– 1 mrkva
– 1 stabljika celera
– 2 kašičice soli
– 2 kašike maslaca
Priprema
Stavite meso, luk, mrkvu, celer i so u hladnu vodu pa zagrijte. Kada provri, kuhajte oko dva sata. Procijedite supu.
Očistite piletinu pa je narežite na manje komade.
Krompir ogulite pa sitno naribajte i iscijedite višak tekućina tako da ga stavite u čistu krpu i dobro istisnete vodu.
Izvažite količinu tekućine koju je krompir ispustio pa je bacite. U jednaku količinu kipuće supe postupno dodajte naribani krompir.
Raširite polovicu krompira u veliku namašćenu posudu za pečenje pa pokrijte ostatkom krompira i dodajte omekšani maslac. Pecite na 200 stepeni pola sata, dok se vrh ne zarumeni. Zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još dva sata.