Pileća čorba, osim što spada u kulinarske klasike, može pomoći i zdravlju. Pomaže održavanju hidratacije jer sadrži vodu, a dobro hidrirano tijelo ključno je za opće zdravlje.
Pileće supe i čorbe često se povezuju s olakšavanjem simptoma prehlade i gripa. Topla tečnost pomaže u ublažavanju iritacije grla, dok sastojci poput pilećeg mesa, povrća i začina mogu pružiti hranjive materije koje podržavaju imunološki sistem.
Sastojci
2 bataka
3 krompira
1 veća glavica crnog luka
1 mrkva
1 litar vode za početak kuhanja (poslije dodajete po želji)
2 kašike brašna
2 kašike kisele pavlake
so
biber
suhi začin
Priprema
Batake oprati i staviti na dno šerpe, dodati oljušten luk isječen na četvrtine. I krompir i mrkvu izrežite na krupnije komade. Posolite malo nalijte vodu i kuhajte sat. Ako treba, dodajite povremeno pomalo vode.
Nakon što je protekao sat, provjerite da li je meso kuhano - ako jeste - izvadite ga da se prohladi, da biste ga mogli isjeckati. Ako nije, kuhajte još malo pa to uradite kasnije.
Kada izvadite meso, dodajte suhi začin i biber po želji, pa štapnim mikserom ispasirajte povrće i dodajte još malo vode ako je potrebno, ako vam se učini da je pregusto.
U šolji pomiješajte brašno, kiselu pavlaku i malo vode da smjesa bude dovoljno tečna da biste mogli da je dodate u čorbu. Promiješajte i vratite na vatru da proključa.
Za to vrijeme s bataka skinite kožicu, odvojite meso od kostiju i dodajte ga u čorbu. Promiješajte pa kad proključa, skinite s vatre. Služite toplu, po želji pospite sitno sjeckanim peršunom.