UKUSNO, A JEFTINO

Ljetna krompir čorba

Brzinski ručak za cijelu porodicu

Obrok na kašiku. Facebook

E. Ag.

14.7.2023

Sastojci:

4 krompira srednje veličine, oljuštena i isjeckana na kockice

1 kašika maslinovog ulja

1 mali luk, sitno isjeckan

2 čehna bijelog luka (mljevenog)

4 šolje supe od povrtne kocke

1 paprika srednje veličine, isjeckana na kockice

1 mrkva srednje veličine, narezana na kockice

1 kašičica sušenog timijana

So i biber po ukusu

Svjež peršun ili vlasac za ukras

Priprema

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sjeckani luk i mljeveni bijeli luk, pa dinstajte dok luk ne postane providan i mirisan. Dodajte krompir isječen na kockice u šerpu i miješajte nekoliko minuta, ostavite da malo porumene.

Sipajte supu od povrća i ostavite da proključa. Smanjite vatru i ostavite da se krčka 15-20 minuta, ili dok krompir ne omekša. Tek tada dodajte mrkvu i papriku, ovo su dvije zdrave vrste povrća i ne trebaju da se kuhaju dugo kao krompir, da ne bi izgubile vitamine. Krčkajte još 5-7 minuta dok povrće ne bude kuhano, ali i dalje malo hrskavo. Umiješajte sušeni timijan, začinite solju i biberom po ukusu.

Skinite lonac sa vatre i pustite da se supa malo ohladi prije serviranja, po želji ukrasite svježim peršunom ili vlascem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.