Sastojci:
4 krompira srednje veličine, oljuštena i isjeckana na kockice
1 kašika maslinovog ulja
1 mali luk, sitno isjeckan
2 čehna bijelog luka (mljevenog)
4 šolje supe od povrtne kocke
1 paprika srednje veličine, isjeckana na kockice
1 mrkva srednje veličine, narezana na kockice
1 kašičica sušenog timijana
So i biber po ukusu
Svjež peršun ili vlasac za ukras
Priprema
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sjeckani luk i mljeveni bijeli luk, pa dinstajte dok luk ne postane providan i mirisan. Dodajte krompir isječen na kockice u šerpu i miješajte nekoliko minuta, ostavite da malo porumene.
Sipajte supu od povrća i ostavite da proključa. Smanjite vatru i ostavite da se krčka 15-20 minuta, ili dok krompir ne omekša. Tek tada dodajte mrkvu i papriku, ovo su dvije zdrave vrste povrća i ne trebaju da se kuhaju dugo kao krompir, da ne bi izgubile vitamine. Krčkajte još 5-7 minuta dok povrće ne bude kuhano, ali i dalje malo hrskavo. Umiješajte sušeni timijan, začinite solju i biberom po ukusu.
Skinite lonac sa vatre i pustite da se supa malo ohladi prije serviranja, po želji ukrasite svježim peršunom ili vlascem.