SUPER ZDRAVO

Zapečene punjene palačinke sa sezonskim povrćem

Punjenje nalik ratatoulieu, omiljenom francuskom specijalitetu, oduševit će te na nekoliko nivoa

Ukusno i fino. Printscreen

M. Z.

18.6.2023

Punjenje nalik ratatoulieu, omiljenom francuskom specijalitetu, oduševit će te na nekoliko nivoa. Sve što ti preostaje jest napuniti palačinke, pripremiti salatu i čekati da se ispeku...

U smjesu za palačinke umjesto šećera, dodaj so, a začiniti ih možeš i omiljenim začinima ili sitno sjeckanim začinskim biljem. Odlična ideja bit će peršin, ali i prstohvat kurkume, dimljene crvene paprike ili čilija.

Zapečene punjene palačinke s povrćem

Sastojci

5 palačinki

1 crvena paprika

1 luk

1 patlidžan

1 tikvica

1 režanj češnjaka

400 g pelata

1 kašičica timijana

1 kašičica sjeckanog bosiljka

mozzarella

maslinovo ulje

so, biber

Postupak

U tavi zagrij maslinovo ulje pa pirjaj nasjeckani luk.

Dodaj povrće narezano na kockice, zgnječeni češnjak i pirjaj još pet minuta.

Posoli i pobiberi, dodaj pelate.

Na kraju ubaci svježi timijan i bosiljak.

Zagrij rernu na 200°C. Palačinke nadjeni, dodaj mozzarellu i preklopi ih.

Složi palačinke u vatrostalnu posudu i peci desetak minuta.

Nakon pečenja, palačinke možeš preliti umakom od grčkog jogurta, začinskog bilja i češnjaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.