Pikantna i ukusna piletina u sosu od paprika može biti i prijedlog za svečani ručak, a može da bude i preporuka da piletinu spremite na nešto drugačiji način.
Sastojci:
1 pile od oko 1,5 kilograma
6 zelenih paprika
2 glavice crnog luka
peršun
40 grama paradajz pirea
1 kašika brašna
1 kašika mljevene crvene paprike
1,5 kašika mješavine začina
1 pileća kocka za supu
50 grama putera
4 čehna bijelog luka
100 mililitara kisele pavlake
ulje
so
mljeveni crni biber
Način pripreme:
Pile isjeći na komade, posoliti, dodati mješavinu začina, pobiberiti i pržiti piletinu u gril tavi na rastopljenom puteru i zagrijanom ulju.
U šerpu, sa oko 500 mililitara vode, stavite kocku za supu. Glavice crnog luka i bijeli luk sitno isjeći.
Proprženu piletinu izvaditi iz tave. Masnoću iz tave preručiti u šerpu na šporetu i staviti isječen crni i bijeli luk da se prži. Kada luk omekša, dodati brašno i miješati. Kada brašno porumeni, dodati mljevenu papriku, paradajz pire, sipati supu, posoliti, pobiberiti, dodati mješavinu začina i promiješati.
Zatim u šerpu dodati piletinu, sitno isječen peršun i kuhati 25 minuta. Paprike isjeći na duguljaste komade, dodati u šerpu i kuhati još 15 minuta.
Rešetkastom kašikom vaditi piletinu iz šerpe i staviti u dublju činiju za serviranje. U šerpu dodati kiselu pavlaku i promiješati.
Do piletine servirati prethodno skuhanu supu. Piletinu preliti sosom iz šerpe.