PIKANTNO

Piletina u sosu od paprika

Preporuka da piletinu spremite na nešto drugačiji način

Prijedlog za ručak. Printscreen

E. Ag.

6.6.2023

Pikantna i ukusna piletina u sosu od paprika može biti i prijedlog za svečani ručak, a može da bude i preporuka da piletinu spremite na nešto drugačiji način.

Sastojci:

1 pile od oko 1,5 kilograma

6 zelenih paprika

2 glavice crnog luka

peršun

40 grama paradajz pirea

1 kašika brašna

1 kašika mljevene crvene paprike

1,5 kašika mješavine začina

1 pileća kocka za supu

50 grama putera

4 čehna bijelog luka

100 mililitara kisele pavlake

ulje

so

mljeveni crni biber

Način pripreme:

Pile isjeći na komade, posoliti, dodati mješavinu začina, pobiberiti i pržiti piletinu u gril tavi na rastopljenom puteru i zagrijanom ulju.

U šerpu, sa oko 500 mililitara vode, stavite kocku za supu. Glavice crnog luka i bijeli luk sitno isjeći.

Proprženu piletinu izvaditi iz tave. Masnoću iz tave preručiti u šerpu na šporetu i staviti isječen crni i bijeli luk da se prži. Kada luk omekša, dodati brašno i miješati. Kada brašno porumeni, dodati mljevenu papriku, paradajz pire, sipati supu, posoliti, pobiberiti, dodati mješavinu začina i promiješati.

Zatim u šerpu dodati piletinu, sitno isječen peršun i kuhati 25 minuta. Paprike isjeći na duguljaste komade, dodati u šerpu i kuhati još 15 minuta.

Rešetkastom kašikom vaditi piletinu iz šerpe i staviti u dublju činiju za serviranje. U šerpu dodati kiselu pavlaku i promiješati.

Do piletine servirati prethodno skuhanu supu. Piletinu preliti sosom iz šerpe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.