Sastojci
1 veća jabuka
200 ml tečnog jogurta
1 jaje
5 kašika šećera
1 kasica vanilin šećera
1 kašika ulja
300 g brašna
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
ulje za prženje
Priprema
Jabuku ogulite i narendajte. Zatim dodajte ostale vlažne sastojke (jogurt, jaje, rum, kašiku ulja, šećer i vanilin šećer), pa izmiksajte da se povežu.
Potom dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i prstohvatom soli.
Ulje sipajte u šerpu i ugrijte ga na srednjoj temperaturi.
Uzmite dvije kašičice, umočite ih u ugrijano ulje pa jednom zahvatite malu količinu smjese za krofnice, a drugom kašičicom smjesu lagano pogurajte sa kašike direktno u ulje.
Vidjet ćete da krofnice brzo poprimaju zlatnu boju, pa ih rešetkastom kašikom okrenite na drugu stranu.
Vadite ih na ubrus da se ocijede od suvišne masnoće.