JEFTINO I LAKO

Musaka bez mesa na grčki način

Ako ste u potrazi za laganim obrokom, isprobajte recept za vegetarijansku musaku na grčki način

Vegetarijanska musaka. Printscreen

M. Z.

7.4.2023

Ako ste u potrazi za laganim obrokom, isprobajte recept za vegetarijansku musaku na grčki način. Dobit ćete lagano jelo, a za sastojke nećete potrošiti puno novca.

Sastojci:

3 tikvice srednje veličine

2 veća krompira

100-150 g brašna

450 g rikote ili mladog sira

1 veći paradajz, oljušten i isječen na kockice

2 kašike sitno sjeckanog peršuna i nane

biber, vegeta, mljevene ljute paprike, bijeli luk u prahu, so

2 čehne pasiranog bijelog luka

100 ml maslinovog ulja

Priprema:

U veći tanjir staviti brašno i sve začine koje volite, sve to dobro sjedinite. Krompir oljuštiti i isjeći na tanje kolutiće, svaki kolutić provući kroz brašno i redati u podmazanu vatrostalnu posudu.

Tikvicama isjeći kraj i vrh – i njih rezati na tanje kolutove i svaki kolut isto provući kroz brašno s obje strane.

Preko tikvica posuti svuda mladi sir, preko sira posuti malo bibera i vegete i isjeckan paradajz. Preko paradajza posuti isjeckane svježe začine i na kraju staviti svuda pomalo pasiranog bijelog luka.

Na kraju završiti ostatkom tikvica, koje također treba da provučete kroz brašno – redati ih tako da preklapaju jedna drugu.

Dobro zaliti maslinovim uljem, prekriti folijom i dobro zatvoriti svuda okolo. Peći u rerni prethodno zagrijanoj na 200 stepeni sat, otkriti ih i peći dok blago ne porumene. Servirati sa zelenom salatom ili jogurtom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.