Ako ste u potrazi za laganim obrokom, isprobajte recept za vegetarijansku musaku na grčki način. Dobit ćete lagano jelo, a za sastojke nećete potrošiti puno novca.
Sastojci:
3 tikvice srednje veličine
2 veća krompira
100-150 g brašna
450 g rikote ili mladog sira
1 veći paradajz, oljušten i isječen na kockice
2 kašike sitno sjeckanog peršuna i nane
biber, vegeta, mljevene ljute paprike, bijeli luk u prahu, so
2 čehne pasiranog bijelog luka
100 ml maslinovog ulja
Priprema:
U veći tanjir staviti brašno i sve začine koje volite, sve to dobro sjedinite. Krompir oljuštiti i isjeći na tanje kolutiće, svaki kolutić provući kroz brašno i redati u podmazanu vatrostalnu posudu.
Tikvicama isjeći kraj i vrh – i njih rezati na tanje kolutove i svaki kolut isto provući kroz brašno s obje strane.
Preko tikvica posuti svuda mladi sir, preko sira posuti malo bibera i vegete i isjeckan paradajz. Preko paradajza posuti isjeckane svježe začine i na kraju staviti svuda pomalo pasiranog bijelog luka.
Na kraju završiti ostatkom tikvica, koje također treba da provučete kroz brašno – redati ih tako da preklapaju jedna drugu.
Dobro zaliti maslinovim uljem, prekriti folijom i dobro zatvoriti svuda okolo. Peći u rerni prethodno zagrijanoj na 200 stepeni sat, otkriti ih i peći dok blago ne porumene. Servirati sa zelenom salatom ili jogurtom.