Ako želite napraviti kolač, posna torta sa vinom i orasima pravi je izbor za vas.
Sastojci
250 g mljevenih oraha
250 g brašna
200 g šećera
10 g vanilin šećera
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
250 ml bijelog vina
300 g džema od kajsije
Priprema
U činiju stavite suhe sastojke - brašno, sodu bikarbonu, cimet, orahe, šećer i vanilin šećer.
Promiješajte da se sastojci sjedine, pa napravite udubljenje i u njega polako sipajte vino. Miješajte par minuta da se vino sjedini sa suhim sastojcima i dobije gušća smjesa, koju ćete sipati u okrugli kalup (24 cm) obložen pekpapirom.
Kolač pecite u prethodno zagrijanoj rerni, oko 40 minuta na 170 stepeni. Pečen kolač ostavite da se u potpunosti ohladi. Zatim ga izvadite iz kalupa i horizontalno nožem presijecite na dva dijela.
Stavite donju koru na tanjir za serviranje i premažite je polovinom džema. Zatim preko džema stavite drugu koru pa i nju premažite. Ostaviti kolač sat vremena na sobnoj temperaturi da upije džem, a onda ga ukrasite polovinama oraha i šećerom u prahu.