ZA LJUBITELJE SLATKOG

Posna torta sa vinom i orasima

Miješajte par minuta da se vino sjedini sa suhim sastojcima i dobije gušća smjesa

Torta koju ćete voljeti. Printscreen

A. O.

5.3.2023

Ako želite napraviti kolač, posna torta sa vinom i orasima pravi je izbor za vas.

Sastojci

250 g mljevenih oraha

250 g brašna

200 g šećera

10 g vanilin šećera

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica cimeta

250 ml bijelog vina

300 g džema od kajsije

Priprema

U činiju stavite suhe sastojke - brašno, sodu bikarbonu, cimet, orahe, šećer i vanilin šećer.

Promiješajte da se sastojci sjedine, pa napravite udubljenje i u njega polako sipajte vino. Miješajte par minuta da se vino sjedini sa suhim sastojcima i dobije gušća smjesa, koju ćete sipati u okrugli kalup (24 cm) obložen pekpapirom.

Kolač pecite u prethodno zagrijanoj rerni, oko 40 minuta na 170 stepeni. Pečen kolač ostavite da se u potpunosti ohladi. Zatim ga izvadite iz kalupa i horizontalno nožem presijecite na dva dijela.

Stavite donju koru na tanjir za serviranje i premažite je polovinom džema. Zatim preko džema stavite drugu koru pa i nju premažite. Ostaviti kolač sat vremena na sobnoj temperaturi da upije džem, a onda ga ukrasite polovinama oraha i šećerom u prahu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.