Medeno srce je jednostavan i brz kolač koji se lako priprema od skoro svih sastojaka koje imate kod kuće. Sočnog je i osvježavajućeg okusa, pomalo zaboravljen i zato ga vraćamo na listu svakodnevnih kolača.
Sastojci
- 2 i po čaše brašna
- 1 kašika kakaa
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica cimeta
- 1 i po čaša gazirane vode
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša šećera
- 10 + 8 kašika pekmeza od kajsija
- 100 + 100 gr čokolade
- 30 – 50 ml ulja
Priprema
Uključiti rernu da se zagrije na 180 stepeni.
U jednu posudu prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo.
U drugu posudu pomiješati kiselu vodu, šećer i pekmez pa izmiješati tako da se šećer i pekmez sjedine s vodom i krenu otapati.
U drugu posudu dodajte suhe sastojke i izmiješajte.
Na kraju dodajte ulje i sjedinite.
U obložen pleh 33 x 23 cm sipajte pola smjese i pecite 12 minuta, možda koju minutu duže ili kraće, zavisno od rerne. Treba da se uhvati korica.
Za to vrijeme pomiješajte 8 kašika mekšeg pekmeza i 100 gr rendane čokolade.
Pekmez, ukoliko je tvrd, zagrijte ili dodajte nekoliko kašika vruće vode, promiješajte i onda dodajte.
Izvadite pleh iz rerne, premažite mješavinom pekmeza i čokolade.
Potom sipajte preostalu smjesu za kolač i rasporedite.
Vratite da se kolač ponovo peče.
Peći još 30 minuta.
Pečen kolač prelijte čokoladom (100 gr čokolade i 30 – 50 ml ulja, zavisi da li hoćete da se glazura stegne ili ostane mekša).