SOČAN I OSVJEŽAVAJUĆI

Mjera na čaše: Medeno srce za koje vam ne trebaju ni mlijeko ni jaja

Posni kolač s pekmezom i čokoladom

Medeno srce. Printscreen/YouTube

E. Ag.

28.2.2023

Medeno srce je jednostavan i brz kolač koji se lako priprema od skoro svih sastojaka koje imate kod kuće. Sočnog je i osvježavajućeg okusa, pomalo zaboravljen i zato ga vraćamo na listu svakodnevnih kolača.

Sastojci

- 2 i po čaše brašna

- 1 kašika kakaa

- 1 kesica praška za pecivo

- 1 kesica cimeta

- 1 i po čaša gazirane vode

- 1/2 čaše ulja

- 1 čaša šećera

- 10 + 8 kašika pekmeza od kajsija

- 100 + 100 gr čokolade

- 30 – 50 ml ulja

Priprema

Uključiti rernu da se zagrije na 180 stepeni.

U jednu posudu prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo.

U drugu posudu pomiješati kiselu vodu, šećer i pekmez pa izmiješati tako da se šećer i pekmez sjedine s vodom i krenu otapati.

U drugu posudu dodajte suhe sastojke i izmiješajte.

Na kraju dodajte ulje i sjedinite.

U obložen pleh 33 x 23 cm sipajte pola smjese i pecite 12 minuta, možda koju minutu duže ili kraće, zavisno od rerne. Treba da se uhvati korica.

Za to vrijeme pomiješajte 8 kašika mekšeg pekmeza i 100 gr rendane čokolade.

Pekmez, ukoliko je tvrd, zagrijte ili dodajte nekoliko kašika vruće vode, promiješajte i onda dodajte.

Izvadite pleh iz rerne, premažite mješavinom pekmeza i čokolade.

Potom sipajte preostalu smjesu za kolač i rasporedite.

Vratite da se kolač ponovo peče.

Peći još 30 minuta.

Pečen kolač prelijte čokoladom (100 gr čokolade i 30 – 50 ml ulja, zavisi da li hoćete da se glazura stegne ili ostane mekša).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.