Ova jednostavna metoda pripreme pržene riže u rerni će svaki put proizvesti ukusno jelo savršene teksture.
Sastojci
400 griže dugog zrna
2 kašike ulja
1 kašika sezamovog ulja
3 češnja češnjaka
50 g maldog luka, nasjeckanog
50 g paprike babure, nasjeckane
50 g mrkve, nasjeckane
50 g graška
150 g kuhanog mesa po izboru
700 g pilećeg temeljca ili supe, kipuće
3 kašike sojinog umaka
2 kašičice ljutog umaka (ako želite)
Priprema
Zagrijte rernu na 200 stepeni.
Stavite rižu u veliki lim za pečenje, prelijte uljem i uljem do sezama i dobro promiješajte.
Dodajte češnjak, mladi luk, papriku, mrkvu, grašak i šunku. Posolite i dobro promiješajte.
Pomiješajte pileću supu, sojin umak i ljuti umak (ako koristite) u loncu na jakoj vatri. Promiješajte i pustite da zavrije.
Izlijte supu preko riže i kratko promiješajte. Vrh čvrsto prekrijte dvostrukim slojem aluminijske folije.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni 32 minute. Izvadite i ostavite stajati 10 minuta. Maknite foliju i samo malo promiješajte rižu viljuškom.
Probajte i prilagodite začine.
Vratite u rernu
Povećajte temperaturu rerne na 245 stepeni i vratite nepokrivenu rižu u rernu dok ne porumeni i dobije koricu, oko 10 minuta. Poslužite vruće uz prženo ili poširano jaje na vrhu.