ZDRAVO I HRANJIVO

Ovaj recept ćete voljeti: Girice iz rerne

Trebalo bi da je pečena za dvadesetak minuta

Girirce na tanjuru. Printscreen

A. O.

18.2.2023

Riba bi se trebala naći na našem meniju bar dva puta sedmično, pa vam donosimo jedan odličan recept za pripremu.

Sastojci

500 grama zamrznutih girica

4 kašike maslinovog ulja

2 pune kašike palente

(kukuruznog griza)

1 puna kašičica soli

pola kašičice bijelog luka u prahu

Priprema:

Prije pripreme girice odmrznite i ostavite da se ocijede od tečnosti koju će pustiti. Ukoliko su vlažne, posušite ih papirnim ubrusom.

Rernu uključite na 180 stepeni da se ugrije. Zatim girice stavite u dublju činiju, poprskajte maslinovim uljem da bi se začini što bolje zalijepili pa dodajte palentu, so i bijeli luk. Sve dobro promiješajte, najbolje rukama, kako bi se riba obložila začinima sa svih strana. Ribu stavite na pleh obložen pekpapirom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni dok ne porumeni. Trebalo bi da je pečena za dvadesetak minuta. Pečene girice poprskajte limunovim sokom i servirajte odmah, uz prilog od barenog krompira i blitve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.