Ovo je recept za najbolje lazanje! Bogati slojevi tijesta, mesa, umaka od rajčice, bijelog umaka i sira tope se u ustima. Može li bolje od ovog?
Sastojci
1,3 kg miješanog mljevenog mesa
30 g luka, sitno nasjeckanog
2 češnjaka, zgnječena
800 ml sjeckane rajčice (iz limenke)
190 g koncentrata rajčice (pasta od rajčice)
200 ml pasirane rajčice
120 ml vode
2 kašike šećera
1½ kašičice suhog bosiljka
½ kašičice sjemenki komorača
1 kašičica italijanske mješavine začinskog bilja
1½ kašičice soli, ili po ukusu
¼ kašike mljevenog crnog papra
4 kašike nasjeckanog svježeg peršina
12 kora za lazanje (obične ili od špinata)
500 g ricotta sira
1 jaje
500 g mozzarella sira, narezanog na kriške
70 g naribanog parmezana
Priprema
Dinstajte meso
U posudi od lijevanog željeza dinstajte meso, luk i češnjak na umjerenoj vatri dok ne porumene. Umiješajte zgnječenu rajčicu, pastu od rajčice, pire od rajčice i vodu. Začinite šećerom, začinima te dodajte 2 žlice peršina. Kuhajte, poklopljeno, oko 90 minuta, povremeno miješajući.
Kuhajte kore za lazanje
Prokuhajte veliki lonac malo posoljene vode. Kore za lazanje kuhajte 8 do 10 minuta u kipućoj vodi. Tijesto ocijedite i isperite hladnom vodom. U zdjeli kombinirajte ricottu s 1 jajetom, preostalim peršinom i 1/2 žličice soli.
Zagrijte rernuna 190 stepeni C.
Slažite lazanje
Za slaganje na dno posude za pečenje veličine 23x33 cm rasporedite 360 g umaka od mesa. Preko umaka od mesa po dužini rasporedite kore za lazanje. Premažite polovicom smjese ricotta sira. Poslažite trećinu kriški sira mozzarella. Premažite s 360 g mesnog umaka preko mozzarelle i pospite 20 g parmezana. Ponovite slojeve, a na vrh stavite preostalu mozzarellu i parmezan. Prekrijte folijom (foliju možete premazati uljem kako biste spriječili lijepljenje).
Pecite
Pecite u zagrijanoj rerni 25 minuta. Uklonite foliju i pecite dodatnih 25 minuta. Prije posluživanja ohladite 15 minuta.