Kai look keuy vijetnamski je specijalitet koji u prijevodu znači „zetova jaja“. Mekana iznutra, izvana hrskava pačja ili kokošja jaja najprije se kuhaju, zatim prže i potom preliju slatko-kiselim umakom, hrskavo prženom ljutikom ili lukom, hrskavim bijelim lukom i ako to možete podnijeti – čilijem.
Sastojci: 4 pačja ili kokošja jaja, 3 ljutike, 2 čehna bijelog luka, 3 grančice svježeg lišća korijandra, 125 ml biljnog ulja, 3 sušena crvena čilija, čili pahuljice. Umak: 2 kašike paste od tamarinda, 5 kašika vode, 2 kašike ribljeg umaka, 1-2 kašičice palminog šećera.
Priprema:
1. Jaja kuhajte sedam-devet minuta, ovisno o tome želite li tekući ili čvrsti žumanjak. Ocijedite ih, isperite pod hladnom vodom 30 sekundi, zatim ostavite u zdjeli s hladnom vodom.
2. Dok se jaja kuhaju, narežite ljutiku i bijeli luk, ali ne pretanko. Listove korijandra sitno nasjeckajte. Uzmite wok ili malu duboku tavu i zagrijte ulje na srednje jakoj temperaturi. Pržite ljutiku dok ne poprimi zlatnosmeđu boju, zatim smanjite vatru na srednju i pržite dok ne postane tamnosmeđa, ali ne tamna. Izvadite šupljikavom žlicom i ocijedite na tanjiru obloženim kuhinjskim papirom.
3. Na srednje jakoj vatri pržite bijeli luk 30 sekundi, izvadite ga i ocijedite. Zatim pržite sušeni čili 20 sekundi i ocijedite.
4. Jaja ogulite, osušite i pržite u istom zagrijanom ulju na srednje jakoj vatri oko pet minuta dok ne poprime zlatnosmeđu, hrskavu boju. Okrenite ih da ravnomjerno porumene. Ocijedite na kuhinjskom papiru.
5. Kada ste spremni za posluživanje, stavite sve sastojke za umak u malu tavu i pustite da prokuha. Kuhajte dvije minute, a za to vrijeme jaja prepolovite i stavite ih na tanjir. Vrućim umakom prelijte jaja i pospite ljutikom, bijlim lukom, listovima svježeg korijandra i pahuljicama čilija. Dodajte i sušeni čili.