Od sjevera do juga, krompir voli cijeli svijet, a posebno one zemlje u kojima je neraskidiv od tradicije. Od jednostavnog gomolja koji je neiscrpna inspiracija nastaju raznovrsna jela pa vrijedi izdvojiti neka od omiljenih.
Sastojci: 1 kg krompira, 2-3 kašike maslinova ulja, so i biber po želji. Za umak: 200 g nasjeckane rajčice (može i iz konzerve), 1 kašika koncentrata od rajčice, 1 luk, 2-3 čehna bijelog luka, 3 kašike maslinova ulja, 2 kašičice slatke paprike u prahu, prstohvat čili praha, prstohvat šećera, so po želji.
Priprema:
1. Krompire ogulite i narežite na kockice pa papirnatim ručnikom odstranite višak vlažnosti s površine.
2. Suhe krumpire pomiješajte s uljem i začinima te stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni oko 40 do 50 minuta, odnosno dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
3. Za to vrijeme napravite začinjeni umak. Narežite luk te ga prepirjajte na maslinovom ulju oko pet minuta. Tada ubacite nasjeckani bijeli luk. Dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
4. Ubacite nasjeckane rajčice, koncentrat i začine. Sve dobro promiješajte i kuhajte oko petnaestak minuta dok se umak ne zgusne.
5. Poslužite umak preliven preko hrskavih krumpira.