NEZAOBILAZNA KLOPA

Predlažu putnici: Evo što probati u kojoj zemlji Starog kontinenta

Na tržnici Obor, nekoliko milja sjeverozapadno od starog grada Bukurešta, restoran Terasa Obor je mjesto za uživanje

Na tržnici Varvakios Agora u Ateni skriveni su morski plodovi. YouTube

Z. K.

28.5.2024

Kako Stari kontinent obiluje dobrim mjestima za klopu, dobro je poznato. Britanski Guardian tako je odlučio uključiti i svoje čitatelje iz raznih zemalja u izbor "IT" mjesta, a ovo su, ako je vjerovati njima, neka od jela i restorana gdje vam ne gine uživanje na najjače.

Svježi plodovi mora, Atina

Na tržnici Varvakios Agora u Atini skriveni su morski plodovi toliko svježi da zrak miriše na more, piše punkufer. U restoranu Hasapika možete odabrati ribu i odrediti kako je želite pripremljenu, a između ostalog nude se pečena hobotnica, ceviche od lososa, golemi prženi škampi – izbor je beskrajno ukusan.

No vrhunac je jelo naziva Tava Hasapika – u njemu se nalazi ručno rađena tjestenina u umaku od rajčice prepuna rakova, dagnji i škampa. Iako se neki kunu da u njoj mogu uživati i tri osobe, za potpuni užitak, ipak neka budu dvije. Cijena je također prihvatljiva – 28 eura.

Mesne rolice, Bukurešt

Na tržnici Obor, nekoliko milja sjeverozapadno od starog grada Bukurešta, restoran Terasa Obor je mjesto za uživanje u specijalitetima s roštilja. Poznat je po svom jelu mici, a riječ je o malim mesnim rolicama od govedine ili janjetine, slične koftama. U središtu užurbane tržnice, ovo je glavno mjesto za promatranje i omiljeno mjesto među lokalnim stanovništvom. Mici koštaju po pet leja (oko jednog eura), a obavezno se poslužuju sa senfom.

Pierogi, Krakov

Krakov je prekrasan grad. Slobodno zalutajte u uličicu u povijesnom srcu grada i prošećite do restorana No Bones, udaljenog tri minute hoda od glavnog trga. Za malo više od 7 eura, dobit ćete pladanj popularnih pierogija, koji vam dugo neće izići iz glave. Nakon toga možete nastaviti istraživati grad, obići dvorac Wawel, Židovsku četvrt…

Pečena tuna, Madeira

Ušuškan ispod zidina srednjovjekovne utvrde, iznad stjenovite morske obale, Santiago Beach Bar u Funchalu, rodnom mjestu Kristijana Ronalda (Cristiano), mjesto je koje će vas teško privući na prvu. Ali, naručite li tanko rezani, pečeni odrezak tune, doslovno ćete osjetiti miris i divljinu okeana iz kojeg je taj dan ulovljena.

Zagoreni špageti, Bari

Špageti all’assassina, također poznati kao spaghetti bruciati (zagoreni špageti), jedna je od čudesnijih tjestenina na jugu Italije; možete je naručiti u većini restorana, a izrađuje se posebno po narudžbi. Ovo je možda najpoznatije tradicionalno jelo Apulije i u brojnim je putopisnim TV emisijama. Tajna je u umaku od rajčice, ali i u načinu pripreme.

Kuhaju se na laganoj vatri dok ne budu hrskavi, odnosno djelomično zagoreni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.